Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK, vill se politiska åtgärder. Foto: TT

Ny rapport: Hot och stök på bibliotek ökar

Uppdaterad
Publicerad

Stök, hot och kränkningar är ett ökande arbetsmiljöproblem för många av landets bibliotekarier. En ny undersökning från fackförbundet DIK visar att 55 procent av de svarande uppger att direkta hot har ökat de senaste två åren.

För två år sedan släppte DIK en uppmärksammad rapport om stök och hot på svenska bibliotek. Nu har de följt upp rapporten med undersökningen ”Biblioteken speglar samhället”.

LÄS MER: Var femte bibliotekarie har hotats

Den visar att fyra av tio bibliotekarier upplever att förekomsten av social oro, kränkningar av personal och besökare och våld ökat de senaste två åren. 55 procent ser en ökning av hot.

– Det kan röra sig om stökiga ungdomsgäng, missbrukare som beter sig hotfullt eller psykiskt sjuka personer, säger Stina Hamberg, samhällspolitisk chef för DIK.

Urval väcker påtryckningar och hot

Dessutom har ett nytt arbetsmiljöproblem uppstått, enligt undersökningen.

– Det finns allvarliga problem med grupper som systematisk försöker påverka hur biblioteken ska hantera inköp och utrensning av böcker, säger Anna Troberg, ordförande för DIK.

22 procent av svenska folkbibliotekarier har upplevt påtryckningar kopplade till vilka böcker biblioteken ska köpa in. Med påtryckningar menas kontakter som ”uppfattas som hotfulla eller befallande” – i ett fåtal fall har det eskalerat till direkta hot. 

LÄS MER: Hot och hat efter nekat bokinköp

Nu kräver DIK att arbetsgivare och politiker agerar. Bland de vanligaste önskemålen från anställda återfinns stopp för ensamarbete samt ökad närvaro av väktare. Enligt undersökningen tillämpar 40 procent av biblioteken väktarskydd idag, medan 54 procent använder larmknappar.

Rapporten är baserad på en enkätundersökning genomförd av DIK. 1.358 bibliotekarier har svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 28,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.