Foto: Christine Olsson/TT

Bibliotek utsatta för hot och hat

Uppdaterad
Publicerad

Flera bibliotek i Stockholmsområdet har tagit emot hot och hat för att de valt att inte köpa in ett antal titlar på böcker och tidskrifter, rapporterar Dagens Nyheter.

Det har stormat kring Ekerö bibliotek sedan de initialt valde att inte ta in Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”. En låntagare lämnade in önskemål på boken varpå den togs upp för diskussion på nästa inköpsmöte. Kollegorna beslutade att inte beställa in den med motiveringen att boken inte kunde kvalitetssäkras. Det fanns inga redaktörer kopplade till boken och den var utgiven på eget, tidigare okänt förlag.

Inte ensamma

Ett annat bibliotek som valt att inte köpa in Sanandajis bok är Botkyrka bibliotek, som på sin hemsida menar att de ”i urvalsarbetet uppfattat titeln som en debattbok baserad på selektivt vald statistik. Boken är vidare utgiven på eget förlag och har därmed inte genomgått redaktionell granskning”.

Biblioteket har fått ta emot mycket kritik för sitt beslut, bibliotekschefen Anja Dahlstedt berättar att hon fått meddelanden på sin privata inkorg och att biblioteket tagit emot 800-900 arga kommentarer på sociala medier. Biblioteket står dock fast vid sitt beslut.

– Det är viktigt att biblioteken gör en egen, professionell värdering kring urvalet utan att ge efter för yttre påtryckningar, säger Dahlstedt till Kulturnyheterna.

Även personal på sex bibliotek i Nacka har fått utstå hat och hot sedan de valt att inte köpa in tidskriften Nya Tider, enligt Dagens Nyheter. Nya Tider har tidigare blivit föremål för debatt för sitt deltagande på Bokmässan. Biblioteken menar att tidningen inte når upp till kriterierna för kommunens värdegrund om den litteratur, tidningar och tidskrifter som ska köpas in.

Ekerö ändrar sig

En av bibliotekarierna på Ekerö bibliotek fick i uppgift att kontakta låntagaren som önskat Sanandajis bok ”Massutmaning”, och efter det publicerades bibliotekariens kontaktuppgifter på invandringsfientliga sidor. Snart började kritiken komma, och med det även aggressiva och hotfulla mejl och påringningar.

Biblioteket stod till en början fast vid beslutet att inte ta in Sanandajis bok, men chefen för kulturförvaltningen i Ekerö kommun, Lennart Lundblad, valde snart att gå ut med att boken skulle köpas in. Han sa till tidningen ETC att beslutet ändrats i och med att det visat sig vara en bok som intresserar många. Sanandajis bok har recenserats i stort antal dagstidningar och toppat popularitetslistorna på Adlibris och Bokus.

Lundblad lyfte även fram vikten av att biblioteken ska låta alla röster komma till tals så länge fakta är korrekta och åsikterna inte går emot lagen. Men bibliotekarien som publicerats på invandringsfientliga sidor höll inte med.

– Bibliotekets professionalitet och uppdrag kränktes, och jag känner mig personligen överkörd och offentligt uppläxad, sa bibliotekarien om beslutet till tidningen ETC.

Efter händelserna på Ekerö bibliotek har bibliotekarien valt att säga upp sig. Hen vill inte kommentera händelserna mer men säger till Kulturnyheterna att uppsägningen inte beror på hoten och hatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.