• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: TT

Ny statistik: Här lånas flest böcker på bibliotek

Publicerad

Åsele, Bjurholm och Emmaboda är flitigast i Sverige när det kommer till att låna böcker på bibliotek. Det visar en genomgång av utlåningsstatistiken från nyhetsbyrån Siren. Västerbottens län utmärker sig med ett extra stort litteraturintresse, med hela fyra placeringar på topp 10.

Desto sämre ser det ut för Stockholms län, som trots en hög bibliotekstäthet ligger under rikssnittet på 5,8 utlånade böcker per invånare och år i samtliga kommuner förutom Nynäshamn och Vallentuna. Centrala Stockholm hamnar till exempel på 459:e plats med 4,1 boklån i snitt 2017.

Statistiken ger en annan bild än den som presenterades av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen tidigare i vår, där Stockholm, Uppsala och Skåne toppade statistiken över vilka län som lägger mest pengar på att köpa böcker.

Västerbotten utmärker sig

I topp för såväl bokköp som bibliotekslån ligger däremot Västerbottens län. Åsele, Bjurholm, Stenungssund och Umeå ligger alla på topp 10 över flest boklån, och Västerbotten hamnade också på femte plats på listan av län där man köper flest böcker.

Hela topplistan över utlånade böcker ser ut som följer:

Källa: Kolada/SCB/Kungliga biblioteket Foto: Nyhetsbyrån Siren

– Skillnaderna i olika delar av landet är ganska stora. Vi kan se att där det finns bibliotek som har bra öppettider, ligger bra till geografiskt och har en attraktiv miljö, så ligger också besök och utlåning högre, säger Björn Orring, kommunikatör på Svensk biblioteksförening, till nyhetsbyrån Siren.

Statistiken gäller totalt antal lån på folkbibliotek i kommunen 2017 dividerat med antal invånare samma år. Österåker, Upplands-Bro och Nykvarn hade de lägsta siffrorna i undersökningen, med i färre än tre lån i snitt per invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer