Recension: Swing time av Zadie Smith

Publicerad

Zadie Smith är tillbaka med sin femte roman Swing time och Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam läser en roman om ras, kön och klass som är komponerad som en dans.

Två flickor är bästa vänner när de växer upp i en fattig del av norra London. Tracey är självsäker, begåvad och lever ett tufft liv medan hon strävar mot West End-scenen.

Berättarjaget blir assistent till pop- och dansstjärnan Aimee och tillbringar år av lyxigt kringflackande runt jorden, men med en längtan efter rötter och tillhörighet. När de båda vännerna möts igen som vuxna har allt omkring dem förändrats.

Zadie Smith är sig lik kan man säga, det handlar som sagt om ras, klass och kön men det är aldrig så enkelt hos Zadie Smith, allting är relativt, det finns alltid något att jämföra sig med som är bättre eller sämre.

Allt är relativt

Båda flickorna dansar, men bara en har talang, båda har en vit och en svart förälder, de är bruna på dansskolan, men berättarjaget ses som vit i den afrikanska by där hon småningom ska hjälpa till med ett välgörenhetsprojekt finansierat av en Madonna-liknande popstjärna. Fattigdom eller framgång, allt är relativt, men ingenting är statiskt, detta är också en roman om förändring.

Det här är första gången Zadie Smith skriver en jagberättelse och det är svårt att inte läsa den som en klassisk utvecklingsroman: den anonyma berättaren tar hela tiden spjärn mot dem hon står närmast, framför allt sin oerhört driftiga svarta mamma som tar sig från ingenting in i parlamentet, medan berättaren väljer bort bra skolor, barn och egen karriär.

En underbar läsupplevelse

I stället står hon i skuggan av andras framgångar, den dansande Tracy, mamman, popstjärnan. Det är en berättelse om misslyckande och självbegränsning – och om de svek som görs av kärlek. Jag blir starkt berörd av den inte minst för att den samtidigt som den är så sorglig också är lätt att ta till sig, det har med stilen att göra.

Swing time handlar om dans och om timing. Berättaren är fascinerad av 30- och 40-talets dans, swing just, hon kan titta på gamla filmer med Fred Astaire hur länge som helst. Och Zadie Smith har komponerat denna roman som om skrivandet vore dans: hon växlar rytmiskt och taktsäkert mellan olika tidsskikt och vet att man måste vänta med att berätta vissa saker till exakt rätt tidpunkt. En underbar läsupplevelse!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer