Sven Wollter romandebuterar om kärlek och död

Efter mer än 60 år på scen kommer nu Sven Wollters första roman – Hon han och döden.
– Det är en nådegåva att jag kan fortsätta ett konstnärligt liv nu när jag tänker lägga av med teatern, säger Sven Wollter.

Hon han och döden inleds med ett besked om obotlig cancer. Döden utgör, tillsammans med kärleken, berättelsens ledmotiv. Debutromanen är något så sällsynt som ett relationsdrama där parterna är sams. Konflikterna finns utanför de mänskliga relationerna, i de yttre omständigheterna.

– Jag ville bevisa att det gick att skriva en bok där människorna inte grälar hela tiden, utan där konflikten ligger i livssituationen, i människans existens, säger Sven Wollter.

Svårt att förena skådespeleri och skrivande

Skådespelarkarriären har gett en unik känsla för dialog. Sven Wollter berättar att han som skådespelare ofta har korrigerat i manuskript, särskilt i översättningar, för få dialogen att passa bättre ihop med karaktärerna. Generellt är författandet och skådespeleriet dock svårförenliga kreativa verksamheter.

– Det är två skilda konstformer som stundtals stör varandra. Skådespeleriet är så pass krävande i grund och botten att jag inte kan spela en föreställning ena kvällen för att nästa morgon sätta mig vid ordbehandlaren. Skrivandet kräver större rymd, säger Sven Wollter.

Ingen riktig författare

Trots att Sven Wollter alltid har skrivit, har lådor på vinden med utkast till romaner och har publicerat en självbiografi samt många politiska texter ser han sig som en amatörskrivare, inte som en riktig författare. Han kan inte skriva på beställning eller på bestämda tidpunkter, utan enbart av inspiration.

– För mig är skrivandet något slags nöjesverksamhet, en lyxhistoria. När det tar emot skriver jag inte helt enkelt. Då tar jag ledigt och går ut och promenerar.

Skrivprocessen i sig bjuder alltså inte särskilt hårt motstånd men innehållet och tematiken orsakar desto oftare smärta.

– Jag använder mig av bilder och berättelser som har trådar tillbaka till mitt eget liv, trots att texten inte är självbiografisk. Ibland gör det våldsamt ont att återkalla dessa bilder. Det händer att jag sitter och tjuter vid min skrivmaskin.

Det blir en andra roman

Skrivtarmen skriker igen, Sven Wollter har fått blodad tand och har redan påbörjat nästa roman.

Vad är drivkraften bakom skrivandet?

– Ja, herregud, det är svårt att svara på.., skrivlust är nästan som sexualitet, det är något som kommer inifrån, säger Sven Wollter.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer