• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämför med klippet som delas i sociala medier och avgör själv. Foto: EBU/SVT

SVT: Vi har inte censurerat burop

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens andra semifinal i Eurovision song contest noterade kommentatorerna Edward af Sillén och Tina Mehrafzoon att det var ”blandade reaktioner” i arenan efter Israels representant Eden Golans framträdande. Men i sändningen hörs bara applåder.

Israels Eurovision-deltagare Eden Golan har mottagit både applåder och burop under mötet med publiken i Malmö.

I sändningen som nådde tv-publiken hörs mest applåder, samtidigt som SVT:s kommentatorer konstaterar att reaktionerna är blandade. I publikfilmer inifrån arenan hörs också burop.

Eurovision song contest 2024

”Censurerar inte”

SVT förnekar dock att buropen på något sätt tagits bort eller sänkts på teknisk väg i tv-sändningen:

”Vi censurerar inte ljud från publiken i arenan. Det är samma princip för alla tävlande bidrag”, skriver Ebba Adielsson exekutiv producent Eurovision Song Contest till Kulturnyheterna.

Hon skriver även att arenaljudet alltid upplevs olika på plats och framför tv:n och att :

”Precis som i alla stora tv-produktioner med publik arbetar vi med utsändningsljudet för att jämna ut nivåerna för tv-publiken. Det är enbart för att få en så balanserad ljudbild som möjligt”.

Ryssland buades ut

Men att publiken förhåller sig skeptisk till vad de hör i Eurovision är inte konstigt. 2015, ett år efter att Ryssland hade annekterat Krimhalvön, citerades en tidigare Eurovisionpresschef i ryska Moscow Times där han sa att man skulle vidta ”extraordinära åtgärder” för att maskera burop mot Rysslands deltagare.

”Det var väldigt pinsamt när det hände förra året. Det är inte i linje med tävlingens anda”, ska han ha sagt.

Moscow Times är den enda källan, men för andra medier bekräftar besökare att Ryssland buades ut i arenan i Wien – något som inte hördes i tv-sändningarna.

”Autentisk show”

Redan i januari i år fick Hanna Stjärne frågan från Aftonbladet om burop skulle censureras.

– Vi vill självklart göra en autentisk show, vi kommer inte censurera olika delar, sa hon då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eden Golan fick frågan om hon upplever att hon riskerar andra artisters säkerhet genom att medverka i tävlingen. Både Golans presstalesperson och presskonferensens konferencier var snabba med att säga att hon inte behövde svara. Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet