Laura Wihlborg ska uppträda på Englands största poesifestival någonsin. Foto: Creative commons.

Svensk poet till Englands största poesifestival

Publicerad

Imorgon öppnar Englands största poesifestival Poetry Parnassus som ska samla poeter från alla länder som deltar i OS. Från Sverige kommer estradpoeten Laura Wihlborg.

Enligt festivalens hemsida kommer över 200 poeter från hela världen att uppträda på det som väntas bli Englands största poesifestival någonsin.

Laura Wihlborg, som är Sveriges representant får sällskap av bland annat irlands nobelpristagare i litteratur Seamus Heaney, en nordkoreansk föredetta ”hovpoet” till Kim Jong-Il och danska Pia Tafdrup.

– Jag blev helt chockad när jag såg alla namnen. Jag trodde det skulle vara en estradpoesifestival, som jag varit påförut och skickade in en bild på mig själv där jag såg ung ut och pratade imikrofon. Sen läste jag alla namnen och såg alla svartvita bilder på de andra poeterna och tänkte ”ska jag vara med här?”, säger Laura Wihlborg till Kulturnyheterna.

Laura Wihlborg är estradpoet – en mer scenisk form av poesi där fokus ligger på framförandet. För fyra år sedan vann hon SM i Poetry Slam och har uppträtt både i Sverige och internationellt.

– Jag kommer att läsa mest på engelska, menkanske att jag blandar i lite svenska också. Det kan vara ganska roligt när manläser utomlands. Vissa delar av dikterna som jag läser snabbt låter bättrepå svenska, men jag försöker blanda.

Poetry Parnassus kommer att inledas med ett poesiregn och en stafettläsning där alla poeter som deltar i festivalen ska läsa tillsammans. Festivalen är en del av London 2012 Festival som i sin tur är en del av Londons OS-värdskap.

När Olympiska spelen började arrangeras var konst och poesi tävlingsgrenar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.