Peter Englund och Göran Malmqvist stod i centrum av kritiken 2012. Foto: TT

Svenska akademiens regler ändrades efter jävkritik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Mo Yan vann Nobelpriset 2012 anklagades Svenska akademien för jäv: två år senare har de gjort om sina regler. Enligt Peter Englund har man nu skärpt jävsreglerna ordentligt.

Nobelpriset i litteratur 2012 väckte en het debatt om jäv. Kulturnyheterna kunde då visa att den svenska akademiledamoten Göran Malmqvist hade kopplingar till den kinesiska författaren Mo Yan som tilldelades priset. Då avfärdade Svenska akademien anklagelserna med stort eftertryck.

Men nu, drygt två år efter Kulturnyheternas avslöjande, har Svenska akademien ändrat sina regler.

– Vi har skärpt jävs- och intressekonfliktsreglerna betydligt, så att det ska inte behöva uppstå den typen av frågor eller ifrågasättanden, säger ständige sekreterare Peter Englund till Kulturnyheterna.

Svenska akademiens regler har alltså ändrats så att när ett verk översatts på akademiens uppdrag och bekostnad övergår publiceringsrätten till akademien.

Självkritiska i efterhand

Peter Englund menar nu att Svenska akademien inte hanterade situationen 2012 på bästa sätt.

– Vi var naiva som mer utgick från att vi vet hur det är, och därför behöver vi inte bry oss. Nu inser jag helt klart att man också måste tänka på hur det ter sig.

Det var i samband med tillkännagivandet av pristagaren Mo Yan 2012 som Göran Malmqvist, översättare och kännare av kinesisk litteratur, hamnade i blåsväder. Kulturnyheterna sände då en intervju med akademiledamoten där han berättade att han översatt en hel del av den kinesiske pristagaren Mo Yans verk, och att han redan samma kväll skulle skicka in de översättningarna han gjort för Svenska akademien till bokförlaget Tranan.

Vänskaplig relation

Eftersom akademiens regelverk inte tillåter att en ledamot drar ekonomisk vinning av ett Nobelpris blev frågorna om ersättning och jäv högaktuella. På det följde en rad turer då det bland annat visade det sig att Mo Yan skrivit ett mycket vänskapligt förord till en av Göran Malmqvists böcker.

Peter Englund och Svenska akademien tog i skarpa ordalag avstånd från alla anklagelser om jäv. Historien tog en senare oväntad vändning när en ansatt Göran Malmqvist i ett mejl till flera medieredaktioner kallade Kulturnyheternas dåvarande redaktör Anton Gustafsson och Svenska Dagbladets kulturchef Martin Jönsson för ”töntar”. Till slut skänkte Göran Malmqvist bort rättigheterna till översättningarna.

”Var inte jäv”

Peter Englund står idag fast vid att Göran Malmqvists relation till Mo Yan inte var otillbörlig.

– Nej, vi har inte ändrat något i vår bedömning från 2012. Vi anser INTE att det förelåg jäv.

Däremot har jävsdiskussionen i samband med Nobelpriset 2012 fått konsekvenser.

– Vad det gäller de regelförändringar som gjordes handlar det om ett antal olika preciseringar som kommer av att vi förstått att det givetvis är viktigt även hur saker och ting kan uppfattas av utomstående.

De nya reglerna stipulerar även att en ledamot ska undvika medförfattarskap och liknande med en person som är att betrakta som möjlig pristagare eller stipendiat. Att odla kontakter med författare eller litterära nätverk ser akademien däremot som en nödvändighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.