SVT Kulturs Rebecca Lundberg kommenterar nu Katarina Frostensons och Sara Danius avhopp från Svenska Akademien. Foto: SVT

SVT:s Rebecca Lundberg: ”Nobelpriset riskerar tappa i dignitet”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset riskerar att tappa i dignitet, och frågan är hur man överhuvudtaget ska kunna gå vidare med arbetet i Svenska Akademien. När Englund, Espmark, Östergren, Danius och Frostenson nu inte vill vara med längre har Akademien kraftigt reducerats på litterär kompetens, konstaterar Kulturnyheternas redaktör Rebecca Lundberg.

Den mest dramatiska konsekvensen av att Sara Danius och Katarina Frostenson nu lämnat Svenska Akademien handlar om Nobelpriset. Det krävs 12 ledamöter för att kunna fatta stora beslut, nu är bara 11 kvar.

– Kommer inte kunna utse nobelpristagare, om det inte görs omtolkning av stadgarna, säger Rebecca Lundberg.

Hovet meddelade under torsdagskvällen att arbetet med att ändra Svenska Akademiens stadgar pågår.

Reducerats på litterär kompetens

I övrigt ser Rebecca Lundberg att Akademien nu har ett stort problem med den sammansättning av ledamöter som återstår. Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Peter Englund, Kjell Espmark, Klas Östergren och nu även Sara Danius och Katarina Frostenson var alla poeter och författare som stod för en tung litterär kompetens inom Akademien.

– Nu är det bara akademikerna kvar, säger Kulturnyheternas Rebecca Lundberg

Vad kan det få för konsekvenser?

– Nobelpriset riskerar att tappa dignitet utan de här personerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet