• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Trumps Sverige-uttalande blev fotobok

Vad pågår egentligen i Sverige en vanlig kväll? Frågan blev aktuell när Donald Trump i februari antydde att något stort och obegripligt hade hänt i Sverige kvällen innan.
Nu har svaret kommit i form av drygt 100 dokumentära bilder.

Drygt hundra dokumentärfotografer har sammanlagt tagit tiotusentals bilder av vardagliga situationer i Sverige. En jury har sållat och valt ut de bästa bilderna som sedan samlats i boken ”Last night in Sweden”.

Bilderna ställs ut på Fotografiska i Stockholm och de första exemplaren av boken har skickats till president Donald Trump.

– Jag räknar med att boken kommer få stor spridning över hela världen. Vi vet att det första exemplaret nu har landat på Donald Trumps skrivbord i Vita huset, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström och en av initiativtagarna.

Hur vet du att det ligger på skrivbordet?

– Nej, men vi får väl förutsätta att hans administration åtminstone klarar den enkla biten, säger han.

Inget är objektivt

De över 100 bilderna i boken ”Last night in Sweden” är glimtar från helt vanliga kvällar i Sverige. De togs under april och maj i år, alltid efter klockan 18 på kvällen.

Men går det att ge objektiv bild av något så komplext som ett helt land?

– Nej. Finns det alls något som är objektivt? Vi måste ju också ta in i beräkningen vad som händer i huvudet på betraktaren, säger Anna Clarén som är en av projektets jurymedlemmar.

– Jag har fotograferat det jag har sett och för mig är det objektivt. Jag har inte arrangerat någon bild, jag har bara tagit foton av det som händer säger Anette Nantell, en av fotograferna.

Trump kan titta på bilderna

På frågan om han tror att Trump kommer att läsa boken svarar Jeppe Wikström:

– Jag tror inte att han är så mycket av en bokläsare, men det finns fantastiska bilder att titta på, så jag hoppas att han tar till sig berättelsen om Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer