Ulf Stark fotograferad år 2000. Foto: Michael Brannäs TT

Författaren Ulf Stark är död

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomsförfattaren Ulf Stark har avlidit, det bekräftar hans familj för Kulturnyheterna. Han har skrivit en lång rad böcker och manus till flera tv-serier.

Ulf Starks fru Janina Orlov bekräftar för Kulturnyheterna att han dog i natt och att de fick cancerbeskedet för två månader sedan.

–  Och sedan gick sjukdomsförloppet fort. Vi hade bestämt att han skulle få somna in här hemma. Och det gjorde han i natt, omgiven av sina närmaste.

Bland hans mest kända verk finns ”Kan du vissla Johanna”, ”Dårfinkar och dönickar” och ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”.

BILDSPEL: Hyllade författarens liv i bilder

”Stort, mångsidigt och djupt”

Janina Orlov är själv översättare och litteraturvetare. Hon tycker det som anhörig är svårt att värdera Ulf Starks författarskap.

– Det är det förstås. Men jag tycker det var fantastiskt stort, mångsidigt och djupt, säger hon och tillägger att Ulf stark var en väldigt godhjärtad person.

– Han var rakt igenom snäll. Men utan att vara menlös.

Översatts till flera språk

Ulf Starks genombrottsbok ”Dårfinkar & Dönickar” från 1983 handlar om flickan Simone, som av misstags tas för att vara pojke.

Boken vann Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling, blev därefter tv-serie och sattes 2009 upp som musikal på Stockholms stadsteater.

I boken ”Min vän Percys magiska gymnastikskor” från 1991 återvände Ulf Stark till sin egen barndom.

ÖPPET ARKIV: Se filmatiseringarna av Ulf Starks böcker

Boken fick även två uppföljare – ”Min vän shejken i Stureby” från 1995 och ”Min vän Percy, Buffalo Bill och jag” från 2004.

Många av Ulf Starks böcker har översatts till ett flertal språk, och boken ”Kan du vissla Johanna?” med illustrationer av Anna Höglund vann 1994 det prestigefyllda tyska barnbokspriset Deutscher Jugendlitteraturpreis.

– Det blir ett hemskt stort hål efter Ulf, säger Anna Höglund till Kulturnyheterna:

– Tyst blir det också, för ingen kan berätta så bra sagor som han. Det blir överhuvudtaget inte lika roligt här längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulf Stark 1944-2017

Mer i ämnet