Börje Ahlstedt, Ella Lemhagen, Jan Lööf och Stina Wirsén Foto: TT

Vännerna och kollegorna minns Ulf Stark: ”Han var en fantastisk person”

Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att barn och ungdomsförfattaren Ulf Stark har avlidit, 72 år gammal. Han lämnar en stor sorg och saknad efter sig bland kollegor och vänner. – Han var bra på allt, säger Jan Lööf till Kulturnyheterna.

Illustratören Stina Wirsén har gjort tre projekt tillsammans med Ulf Stark: ”Hallå därinne: eller vad en oföding bör veta”, ”En stjärna vid namn Ajax” och ”Systern från havet”, som både var en teaterföreställning där Wirsén gjorde dockorna och en bok där hon står bakom illustrationerna.

– Han var en av de enklaste att jobba med. Han hade en stor egen konstnärlig integritet och en stor tilltro till andras förmåga, säger Stina Wirsén för Kulturnyheterna:

– Det var en fröjd att arbeta med honom.

Wirsén beskriver deras samarbete som en lek och att Ulf Stark lämnade över ganska färdiga texter men att de alltid kunde fortsätta att föra en dialog om innehållet.

– Han var helt öppen för att ändra saker i texten och jag kunde ändra bilden. Det kändes aldrig svårt eller krångligt, säger Stina Wirsén som kommer att minnas hans värme och humor:

– Jag tycker att han var en fantastisk person. Jag kommer att sakna honom, säger Stina Wirsén.

Jan Lööf: ”Väldigt tråkig förlust”

Barnboksförfattaren Jan Lööf släpper spontant ur sig en lång rad svordomar när han får höra att vännen Ulf Stark gått bort. I och med hans frånfälle går barnlitteraturen miste om en stor barnförespråkare.

– Han kunde skildra den självklara problematik det innebär att växa upp som barn och bli vuxen. Han riktade sig till deras inre liv och kunde beskriva psykologiska situationer både mellan barn och mellan barn och vuxna. Han bjöd inte bara på eskapism, som jag gör i mina böcker. Ta till exempel Jaguaren, med fantastiska teckningar av Anna Höglund och helt suverän text av Ulf, säger Jan Lööf:

– Han var bra på allt. Det är en väldigt tråkig förlust detta. 

Den framstående illustratören Anna Höglund har gjort ett flertal böcker tillsammans med Ulf Stark.

– Det blir ett hemskt stort hål efter Ulf, säger Anna Höglund:

– Tyst blir det också, för ingen kan berätta så bra sagor som han. Det blir överhuvudtaget inte lika roligt här längre.

LÄS MER: Författaren Ulf Stark är död

Ella Lemhagen: ”En stor humanist”

Ella Lemhagen regisserade ”Tsatsiki, morsan och polisen” 1999 som Ulf Stark skrev manus till. Något som var helt avgörande för att hon skulle ta jobbet.

– Jag var först lite tveksam till att göra en barnfilm, men när jag fick veta att Ulf Stark skrivit manus så tog jag det direkt. Jag har alltid älskat hans sätt att berätta och jag uppskattade enormt att jobba med honom, säger hon till Kulturnyheterna.

Hon tycker att den blandning av humor och allvar som Ulf Stark alltid hade med i sina böcker och filmmanus är en viktig del i hans storhet som författare.

– Han var rolig och finurlig också. En stor humanist. Och även om han förknippas med barn- och ungdomslitteraturen så var han i alla fall för mig mer universell. Han tog verkligen barnen på allvar, säger Ella Lemhagen.

LÄS MER: Se Ulf Starks serier i Öppet arkiv

Hon berättar att hon först såg Ulf Starks tv-serier och sen hittade hans böcker. Och hon tycker att hans berättande berör de äldre lika mycket som de yngre läsarna och tittarna.

– Så är det i alla fall för mig. Jag blir lika berörd som vuxen av hans berättelser. Och så försöker jag också jobba med mina filmer. Han var verkligen en förebild, och därför blev jag väldigt glad när jag fick möjligheten att jobba med honom.

Börje Ahlstedt: ”En fri människa”

Skådespelaren Börje Ahlstedt, som spelade farfadern i filmatiseringen av Ulf Starks ”Percy, Buffalo Bill och jag” från 2005, minns författaren som en person som besatt en sorts enkelhet.

– Jag upplevde honom som en väldigt fri människa som stod fri från omvärlden. Han besatte en väldig enkelhet – det är ordet.
Och enkelhet är inte något man alltid stöter på i mitt yrke – i det ligger också ett slags ärlighet.

Börje Ahlstedt berättar att han mötte Ulf Stark några gånger inför inspelningen av filmen och att han slogs av hur väl hans tilltal passade för den barnpublik som filmen riktade sig till.

– Just det här att Ulf hade det här enkla tilltalet, det passar väldigt bra när man talar till barn. Det handlar inte om att förenkla, men om att förklara saker på ett enkelt sätt. Och det kunde han – han pekade på det centrala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulf Stark 1944-2017

Mer i ämnet