”Utan konsten hade jag inte levt”

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Berggrens självbiografi, där skådespelaren utan skyddsnät berättar allt, är en snackis långt innan den ens har kommit ut. Och utan konsten och barnen hade livet ha kunnat sett helt annorlunda ut. – Jag hade antagligen supit ihjäl mig, berättar skådespelaren och regissören för Kulturnyheterna

I “Tommy” skriver Tommy Berggren om familjen, alkoholen, festerna och alla sina kärleksaffärer, men det skådespelaren säger sig vara mest mest nöjd med i boken är skildringarna av familjen.

– Det finaste är att jag fått ta fram min mamma, pappa, mormor och morfar, mina kusiner. Att de nu finns i boken.

”Hade supit ihjäl mig“

Uppväxten i Masthugget under andra världskriget var fattig. Föräldrarna var kärleksfulla, men pappan var alkolist.

Misslyckade studier och ett tafatt försök att bli ingenjör på Volvo följde, och Tommy Berggren förutspådde själv att han gick ett skitliv till mötes. Det som räddade honom var konsten och barnen, berättar han.

– Om jag inte hade haft konsten och inte hade fått mina barn, då hade jag inte levat. Det är jag helt övertygad om. Jag hade antagligen supit ihjäl mig.

Många förälskelser

Men av en slump blev Tommy Berggren skådespelare och det gick bra nästan direkt.

Bergman och Widerberg, film och teater. Bråk på institutionerna, men framförallt kärlek i form av ständigt nya förälskelser.

Under inspelningen av filmen Elvira Madigan till och med uppmanade regissören Bo Widerberg skådespelaren att bli förälskad i sin motspelerska Pia Degermark, berättar Tommy Berggren.

– Bibi Andersson och jag blev kära för att hon var nyfiken på mig och det gjorde väl att det var lättare att spela ihop. Inger Taube och jag blev kära när vi gjorde en film. Pia Degermark och jag var ju definitivt kära i varandra och det underlättar ju. Och  Widerberg tyckte ju att det var bra: ”Bli kär, för blir ni kära så ser jag det i ögonen och i det röda på kinderna.”

Skriver om möten med prostituerade

Men det är inte bara kärleken mellan motspelerskor och Tommy Berggrens fruar som skildras, utan även hans möten med prostituerade.

Men hur tänker du om att du skriver om det? Det är någonting som är kontroversiellt.

– Jag skriver om det för att jag var kär i henne och hon var kär i mig. Jag har aldrig gått till prostituerade på det sättet – jag är liksom ingen torsk. Jag har träffat tjejer i Sydamerika som jag blivit kär i, och senare fick jag veta att de kanske då och då gjorde det.

Och enligt Tommy Berggren kan hans relation till det kvinnliga könet inte bli bättre – men vad kvinnorna å sin sida tycker kan han inte svara på.

– Det vet jag inte. Om de säger att de älskar mig så är det väl positivt?

I samband med intervjun kommenterade Tommy Berggren Kulturnyheternas reporters utseende, vilket han efter Kulturnyheternas publicering ber om ursäkt för.

– Det var ogenomtänkt och opassande, Jag ber om ursäkt för det, säger Tommy Berggren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.