”Du är så go' i kroppen”. Hör den 79-årige skådespelaren kommentera reporterns utseende. Foto: Joakim Rückert/SVT

Här kommenterar Tommy Berggren reporterns kropp

SVT Kulturnyheterna befinner sig hemma hos skådespelaren och regissören Tommy Berggren för en intervju om den kommande självbiografin, när han plötsligt kommenterar reporterns utseende.
– Dig hade man nog kunnat bli lite förälskad i. Du är så go' i kroppen och håret, säger Berggren.
Nu ber han om ursäkt.

Sedan fortsätter han med att konstatera att man kanske inte får säga så, men att SVT:s reporter och fotograf ”får ge sig”. Reportern Sindra Grahn blir överraskad över Berggrens uttalande.

– Jag blev förvånad. Jag tycker att det är oprofessionellt att kommentera en kvinnas kropp på det här sättet. Jag var hos Tommy Berggren för att göra en intervju som journalist och förväntade mig att bli bemött professionellt. Jag skulle aldrig komma på tanken att kommentera hans utseende och det är anmärkningsvärt att han inte kan avstå från att kommentera mitt, säger hon.

Nu ber han om ursäkt i ett uttalande till SVT Nyheter. Enligt hans pressekreterare är han ”uppriktigt ledsen från hjärtat”.

– Jag är ledsen att Sindra tog illa upp av min kommentar. Den var ogenomtänkt och opassande. Jag ber om ursäkt för det, säger Tommy Berggren.

Läs mer: ”Utan konsten hade jag inte levt”

”Jag är ingen torsk”

I självbiografin berättar den 79-årige skådespelarens om sina många kärleksrelationer, men också att han träffat prostituerade under en filminspelning i Brasilien 1968. Ett kontroversiellt ämne, inte minst eftersom det numera är kriminaliserat i Sverige att köpa sex.

– Jag skriver om det för att jag var kär i henne och hon var kär i mig. Jag har aldrig gått till prostituerade på det sättet. Jag är liksom ingen torsk. Jag har träffat tjejer i Sydamerika som jag blivit kär i och senare fick jag veta att de då och då prostituerade sig, säger Berggren till Kulturnyheterna.

Berggren uttalade sig om prostituerade redan förra veckan i Sveriges Radios P4 Extra, även då i en intervju om självbiografin. Han berättade då att den prostituerade var beredd att byta yrke och följa med honom till Sverige.

– Jag känner många horor som jag har mer respekt för än kärringar som sysslar med politik, sa han i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer