Välgörenhetsbutiker drunknar i ”50 Shades”

Uppdaterad
Publicerad

Romanen ”Femtio nyanser av honom” orsakar stora problem för brittiska butiker, nu när läsarna har tröttnat.

Den erotiska romanen ”Femtio nyanser av honom” (50 Shades of Grey) blev Storbritanniens största bästsäljare någonsin, med 5,3 miljoner köpta böcker.

Men nu verkar det inte som om läsarna bryr sig särskilt mycket om relationen mellan affärsmannen Christian Grey och unga studenten Anastasia Steele längre.

Femtio nyanser av honom

I brittiska välgörenhetsbutiker, liknande svenska Röda korset och Erikshjälpen, fullkomligen rasar det in exemplar av E.L. James kända bok. Tusentals böcker har lämnats in, vilket orsakar stora problem för butikerna.

Kan inte återvinnas

Cancer Research UK har berättar för tidningen The Telegraph att för varje exemplar de säljer, skänks två nya till butiken. Och de har numera väldigt svårt att sälja ”Femtio nyanser av honom” till sina kunder.

Ett alternativ kunde vara att lämna pocketböckerna till en återvinningsstation – om det inte vore för att limmet i böckerna inte är återvinningsvänligt.

Välgörenhetsbutikerna hoppas att efterfrågan på böckerna ska gå upp när filmatiseringen når biograferna, i augusti 2014. Frågan är om deras lagerlokaler räcker till fram tills dess.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femtio nyanser av honom

Mer i ämnet