”Viktigt för barn att kunna spegla sig i litteraturen”

Uppdaterad
Publicerad

Att fotboll är den största flickidrotten speglas inte i utbudet av barn- och ungdomsböcker. Anja Gatus nya ”Passa bollen, ropar Kosse!” är en av böckerna som ska råda bot på det.

Sedan 2000 har det kommit ungefär 200 fotbollsböcker för barn mellan sex och tolv år. Bara ett tjugotal av dem handlar om tjejer som spelar fotboll. Samtidigt är fotboll den största idrotten bland flickor och unga tjejer utgör nästan en tredjedel av Sveriges fotbollsutövare.

– Det finns hundratusentals flickor som spelar fotboll och det är egentligen konstigt att det inte finns någon litteratur som handlar om dem. Det är viktigt för barn att kunna spegla sig i litteraturen. Det är viktigt för flickor som spelar fotboll, men också för pojkar att läsa om flickor och inte bara ha pojkar som förebilder, säger Anja Gatu.

Tar fotboll på allvar

Nyligen kom hennes bok ”Passa bollen, ropar Kosse”. Den baseras på landslagsstjärnan Kosovare Asllanis uppväxt och Anja tycker det har varit till hjälp att kunna utgå från en verklig person när det gäller att få till en mångfacetterad och nyanserad karaktär. Det har också illustratören Maria Källström tagit fasta på.

– Jag vill göra hennes karaktär rättvisa, genom att inte låta henne bara vara en glad och söt tjej. Fotboll är allvar för henne. Det gör jag genom att inte låta henne le jämt, utan mer knipa ihop ögonbrynen, förklarar Maria Källström.

Förlaget Olika planerar en serie med böcker om landslagsstjärnor. Det har redan getts ut en bok om Charlotte Rohlin och näst på tur står Therese Sjögran. Böckerna skrivs av olika sportjournalister.

Fotbollsspelande flickor i huvudrollen

– Idén kom från en frånvaro, säger Karin Salmson som är förläggare på Olika förlag.

– Om vi går bokhyllan och ska ta fram böcker och det inte finns något där så har vi gett en signal till barnen om att det inte är något att spegla eller sukta efter. När man får vara huvudroll i en bok är man en förebild på så vis att vi säger som samhälle att det här spelar roll.

Några som tar fotboll på allvar är Cornelia Arkeving, Lova Liljeblad och Frida Henningsson som alla är tolv år och spelar i Sollentuna FK. De skulle gärna läsa en bok med kvinnliga fotbollsspelare i huvudrollen.

– När jag läser vill jag läsa om fotboll och då finns det inte så mycket om tjejer, säger Cornelia Arkeving.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer