Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förlag kräver bokmässan på svar om Nya Tider

Uppdaterad
Publicerad

I en film med kopplingar till tidningen Nya Tider uppmanar man till upprepade hembesök hos enskilda journalister. Nu ställer bokförlaget Natur och Kulturs vd krav på att bokmässan i Göteborg ska svara på hur detta stämmer överens med deras värderingar om fri åsiktsbildning och öppenhet, rapporterar Dagens Nyheter.

Turerna kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på bokmässan i Göteborg fortsätter. Som Kulturnyheterna har berättat tidigare har en grupp med högerextrema kopplingar besökt enskilda reportrar och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i deras hem, med syftet att få dem att upphöra med sina granskningar av främlingsfientliga miljöer.

– Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om 10, 20 personer besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar, de kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk, säger en man i filmen.

Det organiserade hatet

En av personerna bakom filmen är redaktör på den högerextrema tidningen Nya Tider, en tidning som också har hyllat tilltaget.

Kräver svar från mässan

Det har fått förlaget Natur och Kulturs vd Per Almgren att reagera. I ett brev som Dagens Nyheter har tagit del av kräver han nu svar från bokmässan i Göteborg, som välkomnat tidningen till årets mässa.

”Under tidig vår har representanter för organisationer som tidigare varit närvarande på mässan uppmanat till aktiviteter som att skrämma och hota journalister i syfte att tysta dem – som vi inte kan se är förenliga med era principer om fri åsiktsbildning, öppenhet och mångfald”, skriver han i brevet.

I en kommentar till DN säger Almgren att något nytt har hänt i och med filmen och att han därför vill veta hur bokmässan tänker reagera.

Står fast vid sitt beslut

Bokmässans vd Maria Källsson säger till tidningen att de följer utvecklingen, men inte ser skäl att ändra sitt tidigare beslut.

– Det som beskrivs i brevet är en obehaglig film från en organisation som inte är utställare hos oss men som har en koppling till en utställare hos oss. Vi tar avstånd från den här typen av metoder men det är viktigt att hålla isär vad som är vad. Vi kan inte ta på oss en domarroll i samhället, säger hon till Dagens Nyheter.

Källsson tillägger att de gärna ser att frågan prövas juridiskt och att deras beslut om att välkomna Nya Tider kan komma att ändras. Natur och Kulturs vd säger att han kommer att avvakta med ett beslut om förlagets medverkan tills han vet mer om hur bokmässan resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det organiserade hatet

Mer i ämnet