Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Idag invigs Göteborgs bokmässa – i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs bokmässan, som i år är digital. Det betyder att ingen fysisk mässa äger rum utan litteratursamtalen sänds online. Men trots att Bokmässan sedan 1985 varit Göteborgs stolthet, sker både invigning och de flesta studiosamtal i Stockholm.

– För att minska resorna på grund av det läge vi är i så sänds många samtal från Stockholm, säger mässansvariga Frida Edman.

Sedan 1985 har Bokmässan blivit en allt mer självklar del av Göteborgs identitet, och gett staden vinster både kulturellt och ekonomiskt. I år har dock pandemin tvingat den fysiska bokmässan att flytta in i digitala, smittsäkra rum.

Vill nå bred målgrupp

Det innebär att mässan producerar runt 140 studiosamtal som sänds på bokmässans playtjänst. Teman för i år är läsning och digital kultur. Samtalen spelas in i Göteborg, men framför allt i Stockholm.

– Vi har arbetat mycket med studiomiljön och produktionen, säger Frida Edman som hoppas nå ut till en bred målgrupp.

Av förklarliga skäl fick det tänkta Sydafrika-temat skjutas upp till nästa år, till fördel för svenska författare som fått större utrymme i programmet. Några internationella namn medverkar ändå, däribland Salman Rushdie som mässan träffat i New York.

Invigning i Stockholm

Större delen av programmet på temat digital kultur sänds från Svenska mässan i Göteborg. Även på Göteborgs litteraturhus och i domkyrkan spelas en del samtal in. Men det mesta av litteraturfestivalen sänds ändå från Stockholm. Mässan har byggt upp flera professionella studior på Fotografiska.

Även invigningen av mässan direktsänds från huvudstaden, med kulturminister Amanda Lind (MP) och Frida Edman, mässansvarig.

Bokmässan är ju tätt förknippad med Göteborg. Varför sker det mesta i Stockholm i år?

– Många av Sveriges författare bor eller är verksamma i Stockholm, och för att minska resorna på grund av det läge vi är i så sänds många samtal från Stockholm, säger Frida Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer