Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan. Foto: SVT

Efter bottensiffror – Bokmässan ser över betalningsmodell

Publicerad

2021 hölls Bokmässan i hybridform med streamade studiosamtal på playtjänsten och begränsad publik på plats. Hybridmässan fick drygt 12 000 betalande besökare, vilket kan jämföras med närmare 90 000 ett normalår.

– Det har inte varit ett plusprojekt. Men vi når nya målgrupper, säger mässansvariga Frida Edman.

Ett normalt år har Bokmässan runt 80-90 000 besökare. Men under digitala mässan 2020 fick man inga biljettintäkter eftersom programmet sändes gratis på nya playtjänsten.

Upplägget innebar stora förlorade intäkter, och 2021 tog mässan betalt för playtjänsten samt bjöd in begränsad publik till mässgolv och inspelningar. Nu visar årets statistik att totalt 12 276 personer betalade för att besöka hybridmässan. Av dessa var 10 000 digitala och resten fysiska. En entrébiljett till mässhallen och studioinspelningarna kostade 995 kronor och en digital biljett 395 kronor.

– Det har ju inte varit ett plusprojekt. Men vi når nya målgrupper, säger mässansvariga Frida Edman.

Hon berättar att den digitala satsningen gett nya tittare i hela landet och att antalet män har ökat från 20 till 30 procent.

Mässansvariga: ”Två tuffa år”

Samtidigt är det inte svårt att lista ut att den ekonomiska smällen varit kännbar: intäkterna har varit en bråkdel av det normala under pandemiåren, samtidigt som man producerat kvalitativa studiosamtal och lanserat en digital plattform.

– Det har varit två tuffa år och vi är helt beroende av att kunna genomföra en fysisk mässa 2022, säger Frida Edman.

Räddningen för Bokmässan är att 70 procent av utställningsmontrarna för nästa år redan är bokade.

– Det betyder väldigt mycket för oss, och är ett bevis på att att många längtar tillbaka till Bokmässan och fysiska möten.

Ser över priset för playtjänsten

Vad gäller tittarsiffrorna har Bokmässans närmare 600 studiosamtal hittills fått 90 000 visningar. Enligt Sveriges Radios uträkning ger det 154 tittare i snitt per samtal. Mässansvariga Frida Edman säger att utslaget beror på att vissa programpunkter är väldigt populära med tusentals tittare, medan andra får få visningar.

Under mellandagarna ska de slutgiltiga siffrorna färdigställas och analyseras. Projektansvariga ska även diskutera framtiden för Bokmässan play och det nuvarande priset på närmare 400 kronor.

– Vi får fundera på hur vi mycket vi kommer att sända digitalt och hur prisbilden ska se ut, säger Frida Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.