Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du se hur bokmässan påverkats av pandemin, och hur årets hybridmässa är tänkt att fungera. Foto: Martin Ekelin/ SVT

Efter miljonförlust – nu tar Bokmässan betalt igen

Uppdaterad
Publicerad

2020 ställdes den fysiska Bokmässan in. Istället utvecklade mässan en professionell playtjänst med streamade studiosamtal – som lades ut gratis. Detta innebar stora förlorade intäkter så när mässan i år genomförs i hybridform, tar man betalt av både fysiska och digitala besökare.

– I år är bokmässan verkligen ett helt nytt typ av format: det blir en hybridmässa, säger mässansvariga Frida Edman.

Totalt släpps mellan 500 och 2000 personer in per dag på Svenska mässan i Göteborg, och de omkring 300 studiosamtalen tar in begränsad publik, upp till några hundra personer med säkerhetsavstånd.

Hela seminarieprogrammet direktsänds även via bokmässans playtjänst som lanserades 2020 till följd av pandemin. Förra året var playtjänsten helt gratis – en modell som gav nya tittare men som knappast är ekonomiskt hållbar i längden. I år tar bokmässan betalt 395 kronor för en digital biljett. Frågan är hur många som är villiga att betala för playtjänsten.

– Det återstår att se, men vi hoppas att intresset ska vara stort, säger Frida Edman.

I videon kan du se hur bokmässan påverkats av pandemin, och hur årets hybridmässa är tänkt att fungera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer