Gui Minhai Foto: AP/TT

Bokmässan bjuder in fängslade förläggaren Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med skribentorganisationen Svenska PEN och förläggareföreningen bjuder Bokmässan den fängslade svensk-kinesiska förläggaren till Göteborg i september.

I ett öppet brev i Dagens Nyheter vänder sig organisationerna direkt till Gui Minhai.

”Vi inser förstås att det finns ett problem med vår inbjudan. Som läget är just nu kan du inte resa till Bokmässan, eller någonstans över huvud taget. Sedan nästan tre år sitter du fängslad i Kina”, står det bland annat.

Undertecknarna till brevet understryker att Gui Minhai har en stående inbjudan till Bokmässan om han inte blir fri i år. Brevet är även tänkt att fungera som en vädjan till de kinesiska myndigheterna att låta Gui resa.

Bakgrund Gui Minhai

1990-talet

Gui Mihai bosätter sig i Göteborg och arbetar med en uppsats vid Göteborgs Universitet. Dottern Angela växer upp i staden, som Gui än i dag ser som ”sin stad”.

2015

17 oktober. Gui Minhai, född i Kina men bosatt i Hongkong, ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.

20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.

13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.

2016

17 januari. I en TV-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.

24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.

4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.

25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.

24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.

Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.

13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.

2017

24 oktober. Kinesiska myndigheter bekräftar för UD att Gui Minhai har frigivits, men hans dotter är inter övertygad och har inte kontaktats av fadern.

27 oktober. PEN-klubben skriver att de har fått uppgifter om att Minhai kommer att ansöka om ett svenskt pass för att kunna lämna Kina.

”I nuläget är det omöjligt att bekräfta om Gui Minhai är fri att lämna Ningbo utan restriktioner” skriver kinesiska PEN-klubben i pressmeddelandet.

2018

22 januari. Gui Minhai befinner sig med två svenska diplomater när han åter grips av kinesisk polis. Svenska UD och utrikesminister Margot Wallström kallar upp Kinas ambassadör.

24 januari. EU:s ambassadör i Kina kräver att Gui ska friges.

6 februari. Kina bekräftar att Gui Minhai åter sitter fängslad.

9 februari. Gui har av allt att döma tvingats fram i kinesisk tv där han avgett ett erkännande.

Källor: TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.