Foto: AP/Johan Nilsson, TT

UD: Svensk läkare har besökt Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Den i Kina fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har fått träffa läkare, enligt svenska utrikesdepartementet.

Den 17 oktober 2015 försvinner den svenske Gui Minhai spårlöst efter att ha setts lämna sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand, i sällskap med en okänd man. Gui Minhai äger bokförlaget Mighty Current som publicerat känslig politisk populärlitteratur om Kinas högsta ledning. Under hösten försvinner flera av hans kollegor på förlaget Mighty Current i Hong Kong.

Den 17 januari 2016 syns Gui Minhai i den kinesiska statstelevisionen CCTV. Han berättar att han återvänt till Kina frivilligt på grund av ett tidigare trafikbrott, och att han inte vill ha någon hjälp utifrån.

I mitten av maj 2016 släpps den sista av de gripna förlagsarbetarna, Lan Wing-Kee. Han berättar att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och tvingats vara med i TV och erkänna brott han inte begått.

En rad yttrandefrihetsorganisationer, däribland PEN International och Amnesty fördömer de kinesiska myndigheternas behandling av Gui Minhai och kräver att han ska friges.

Träffat läkare

”Svensk medicinsk personal har under måndagen den 13 augusti kunnat genomföra ett besök hos den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai. Det är välkommet”, säger utrikesminister Margot Wallström, i ett uttalande från UD.

Wallström går inte in på fler detaljer kring besöket, och uppger att det fortsatta arbetet omfattas av sekretess.

”Sveriges uppfattning är känd sedan tidigare och kvarstår – Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj”, säger Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.