Kinesiska myndigheter uppger att förläggaren Gui Minhai har frigivits – men dottern Angela Gui är inte övertygad. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenske förläggaren Gui Minhai uppges ha frigivits – men dottern är inte övertygad

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai som har suttit frihetsberövad i Kina har släppts fri, uppger kinesiska myndigheter för UD, men dottern har inte hört ett ord.
– Vi har inte hört något från pappa, det pekar på att han inte är fri, säger Angela Gui till Kulturnyheterna.

Angela Gui är dotter till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, och säger till Kulturnyheterna att ingen i familjen hört ett ord från pappa Gui – trots att han ska ha frigivits för en vecka sedan.

– Det är svårt att säga exakt vad som har hänt, men det känns ganska klart för mig att pappa inte är fri, säger Angela Gui.

Hör Angela Gui berätta:

Enligt dottern informerades hon och svenska ambassaden i Shanghai om att Gui Minhai skulle släppas från fängelset den 17 oktober. Men när personal anländer till fängelset på morgonen det datumet finns inte Gui på plats. En tjänsteman informerar dem om att han släppts vid midnatt och varit ”fri att resa”.

– Det är en vecka sedan, och ingen i min familj har hört något från honom. Ingen vet var han är, och det pekar på att han inte är fri, säger Angela Gui.

Enligt SVT Nyheters Asienkorrespondent Susan Ritzén har Kina tidigare gjort liknande saker som att hävda att man släppt någon fri men i stället flyttat personen.

-Tyvärr har de använt sig av den här strategin förr, att man säger att de är släppta men sedan hamnar de i något annat förvar eller husarrest. Men en mer välvillig tolkning skulle ju kunna vara att de inte vill ha en skandal under den pågående folkkongressen och därför inte säger något, säger Susan Ritzén.

Oklart vad som hänt

Dottern berättar att någon som uppgav sig för att vara Gui Minhai ringde till det svenska generalkonsulatet i Shanghai och bad om att få stanna en månad till i Kina eftersom hans ”mamma var sjuk” och han befann sig där.

– Men min farmor är inte sjuk, och hon har inte hört något från honom, säger Angela Gui.

UD säger att han är fri

Förläggaren äger bokförlaget Mighty Current som publicerat litteratur som ansetts vara politiskt känslig. Han försvann från sin semesterbostad i Thailand den 17 oktober 2015. Enligt UD ska han ha släppts.

– Vi har fått ett besked av kinesiska myndigheter, men det är fortfarande viktigt från vår sida att få mer information. Det finns vissa delar som vi vill fortsätta arbeta med, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst till Kulturnyheterna.

Patric Nilsson säger att dotterns uppgifter inte ändrar hur UD arbetar.

– Jag kan bara konstatera att vi fått det här beskedet från den kinesiska sidan, men det är inte så att vi backar konsulärt nu. Vårt arbete fortsätter, säger han.

Var Gui i nuläget skulle kunna befinna sig kan UD inte svara på.

”De brukar höra av sig”

Kurdo Baksi, som följt Gui Minhais fall, är liksom dottern skeptisk.

– Plötsligt är han ute, men han hör inte av sig. Så jag är glad men jag är också ledsen att vi ännu inte hört av honom, jag hoppas att han verkligen är fri och kommer hem, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:

– I vanliga fall brukar de personer som släppts fria höra av sig, antingen själva eller via advokat. Det här är det mest makabra fall av de 25 liknande fall jag jobbat med under de senaste 20 åren.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats, skriver TT.

– Det här är väldigt jobbigt. Tidigare har det funnits något sätt att kontrollera hans välmående, nu är han borta. Jag gick från att veta lite grann till att inte veta något överhuvudtaget och är mycket orolig, säger Angela Gui.

Kinesiska UD: ”Han är släppt”

SVT Nyheters Asienkorrespondent Susan Ritzén har varit i kontakt med kinesiska utrikesdepartementet, som hävdar att Gui Minhai nu har släppts fri.

”Enligt våra uppgifter, så har straffet som Gui Minhai dömdes för på grund av brottet att ha orsakat en dödsolycka nu avtjänats. Han släpptes den 17 oktober 2017”, skriver en talesperson från departementet i ett mejl.

Inga fler uppgifter lämnas om var Minhai befinner sig nu eller om eventuella andra misstankar eller åtalspunkter har riktats emot honom.

– Vi har legat på i snart två år nu och den senaste månaden har vi väntat på det här beskedet, det har funnits uppgifter om att det var på gång, säger Susan Ritzén.

SVT Nyheter kommer att fortsätta söka kinesiska utrikesdepartementet under onsdagen.

LÄS MER: Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

1990-talet

Gui Mihai bosätter sig i Göteborg och arbetar med en uppsats vid Göteborgs Universitet. Dottern Angela växer upp i staden, som Gui än i dag ser som ”sin stad”.

2015

17 oktober. Gui Minhai, född i Kina men bosatt i Hongkong, ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.

20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.

13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.

2016

17 januari. I en TV-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.

24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.

4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.

25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.

24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.

Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.

13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.

Källor: TT och SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet