Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

Den svenske förläggaren Gui Minhai äger bokförlaget Mighty Current som publicerat känslig politisk populärlitteratur om Kinas högsta ledning.

2015

 • 17 oktober Gui Minhai, född i Kina och bosatt i Hong Kong, ses lämna sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand med en okänd man och försvinner oförklarligt. Thailändska myndigheter har inga uppgifter om att Gui lämnat landet. Senare kontaktar han fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som öppnar och försöker ta med sig hans dator.
 • 20-26 oktober Tre av Guis kollegor på förlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay Books i Hong Kong försvinner vid olika tillfällen i slutet av oktober i samband med besök på det kinesiska fastlandet. Lui Bo, vd för Mighty Current, affärschefen Cheung Ji-Ping och bokhandelsföreståndaren Lam Wing-Kee.
 • 13 november Guis dotter Angela Gui får första gången kontakt med sin far på Skype. Han säger att han har skickat pengar till bland annat skolavgifter till hennes konto och hoppas att hon kommer att klara sig fint.
 • 30 november Förlagets delägare Lee Bo försvinner oförklarligt från Hong Kong efter ett besök i förlagets lager, och anmäls senare som försvunnen. Det finns inga myndighetsuppgifter om att Lee lämnat Hong Kong.

2016

 • 17 januari Gui Minhai är med på kinesiska statstelevisionen CCTV och säger att han återvänt till Kina frivilligt på grund av ett tidigare trafikbrott och inte vill ha hjälp utifrån. Han säger att han ”känner sig kinesisk” trots sitt ensidiga svenska medborgarskap. Angela uppmanas i ett meddelande att inte oroa sig. Gui säger att han är ok. Han reder ut lite problem och hon får inte säga något om honom till någon.
 • 4 februari Kinesisk polis bekräftar att tre förlagsmedarbetare är i kinesiskt häkte och att det pågår en polisutredning mot dem på fastlandet. De meddelar också att delägaren Lee inte vill tala med någon, inte heller med polisen i Hong Kong som utreder ärendet. Hong Kong har en hög grad av självstyre gentemot Kina enligt principen ”Ett land – två system”.
 • 24 februari Företrädare för svenska ambassaden i Beijing får för första gången träffa Gui kort. Han säger bara att han inte vill ha någon svensk hjälp. Ambassaden har sedan dess nekats tillträde till Gui, med hänvisning till att han ”känner sig kinesisk” och inte vill ha någon hjälp.
 • 28 februari Guis tre häktade kollegor är med på en kinesisk tv-kanal i Hong Kong och erkänner att de har tagit med böcker som de saknat tillstånd att föra in till fastlandet. Lee uppger senare i samma kanal att han själv smitit över till fastlandet för att hjälpa till med en polisutredning kring Gui Minhai.
 • 4-6 mars Två av Guis medarbetare släpps och åker till Hong Kong för att be polisen lägga ner utredningen kring deras försvinnanden, de återvänder sedan till fastlandet. Lee återvänder också till Hong Kong, han förnekar att ha blivit kidnappad, berömmer Kina och säger sig inte vilja publicera fler förbjudna böcker.
 • 25 mars Gui ringer sin dotter Angela och talar bara engelska. Han säger att han måste stanna i Kina för att han begått brott och måste reda ut situationen. Hon uppmanas att inte ge några fler intervjuer eller be myndigheter om hjälp. Detta upprepas i ett senare kort samtal i april.
 • 24 maj Angela Gui vittnar om sin fars försvinnande i amerikanska kongressen och kontaktas genast av sin far för detaljer om vilka som står bakom det. SVT ställer frågor till kinesiska UD i Beijing om var Gui Minhai befinner sig och om Kina behandlar Gui som den svenske medborgare han är. Talespersonen svarar att Gui i första hand är ”kinesisk”, och att ytterligare frågor och offentlig uppmärksamhet kring hans fall är ”onödig” och inte gagnar någon.
 • 13-18 Den siste medarbetaren återvänder till Hong Kong och vill lägga ner utredningen kring försvinnandet. Men Lam Wing-Kee återvänder inte till Kina utan avslöjar för media att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst, hållits isolerad och inför tv-kameror tvingats erkänna brott han inte begått. Det leder till en stor demonstration i Hong Kong mot Kina, för Gui Minhais frisläppande.
 • 1-11 september Sveriges utrikesminister säger till SVT att det är oacceptabelt att Sverige ännu inte fått tillträde till Gui Minhai av kinesiska myndigheter, att de arbetar för att det och att det är bråttom nu. Gui Minhais dotter berättar för SVT att hon inte fått något livstecken från sin far sedan efter hearingen i juni, och att hon inte vet om hon har mycket hopp om ett snart frigivande. Kina fortsätter att inte svara på SVT:s upprepade frågor.

2017

 • 24 oktober uppger kinesiska myndigheter för UD att Gui Minhai har släppts fri, men när SVT:s Kulturnyheter kontaktar dottern har hon ingen information om att han ska ha frigivits.
 • 27 oktober uppges Gui Minhai vara ”återfunnen i Kina”. Enligt uppgifter till SVT Nyheter befinner sig den tidigare fängslade svenske förläggaren i en lägenhet i staden Ningbo.

2018

 • 20 januari grips Gui Minhai på nytt av kinesisk polis. Enligt UD var han tillsammans med två svenska diplomater vid tillfället. Kinesiska myndigheter har inte gett någon förklaring till gripandet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet