Gui Minhais vän om domen: ”Det är löjligt”

Publicerad

Natten mot tisdagen dömdes den svenska förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse i Kina. Enligt domen ska han försett en utländsk makt med underrättelser.
Men det är anklagelser som Bei Ling, författare och vän till Gui Minhai, ställer sig skeptisk till.

– Hur kan en diktsamling vara skäl nog för att döma någon till tio års fängelse? Det är löjligt, säger han till SVT Nyheter.

Kinas ambassadör Gui Congyou vill inte diskutera fallet med Gui Minhai, detta då ambassaden hävdar att förläggaren på eget initiativ ansökt om kinesiskt medborgarskap 2018, vilket ska ha resulterat i att han förlorat sitt svenska medborgarskap.

– En del av det tror jag inte på. Utifrån hur jag känner honom har han absolut inte gett upp sitt svenska medborgarskap, säger Bei Ling.

”Är svenskt”

Även UD är skeptiska till uppgifterna om Gui Minhais medborgarskap.

– Han är svensk medborgare. Ett svenskt medborgarskap kan avsägas först efter prövning och beslut av Migrationsverket, säger Buster Mirow Emitslöf, presskontakt på UD.

– Kinesisk lag bestämmer vem som är kinesisk medborgare och svensk lag bestämmer vem som är svensk medborgare. Han är och förblir svensk medborgare tills Migrationsverket eventuellt efter en prövning har fattat ett beslut, säger UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg i SVT:s Aktuellt.

”Måste släppas fri”

Under tisdagen kallade Utrikesdepartementet upp Kinas ambassadör med anledning av fängelsedomen.

– Vi har idag kallat upp Kinas ambassadör i Stockholm till UD och upprepat vad vi har sagt sen länge; att Gui Minhai måste släppas fri, säger Ann Linde, vid en presskonferens i Berlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet