Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. Foto: Anders Wiklund/TT

Kinas ambassad: Gui Minhai är inte Sveriges angelägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassadör Gui Congyou vill inte diskutera fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Anledningen är att ambassaden hävdar att han inte längre är svensk medborgare, utan endast kinesisk.

”Fallet har tagits bort från arkivet som rör konsulära fall mellan Kina och Sverige”, skriver Kinas ambassad i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

Anledningen, enligt ambassaden, är att Gui Minhai på eget initiativ ansökt om kinesiskt medborgarskap 2018 vilket resulterat i att han förlorat sitt svenska medborgarskap och därmed inte längre har med Sverige att göra.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Kina tillåter inte dubbla medborgarskap och ambassaden skriver att de ”respekterar Gui Minhais vilja” att bli kinesisk medborgare.

UD håller inte med

Svenska utrikesdepartementet är dock inte med på noterna.

– Han är svensk medborgare. Ett svenskt medborgarskap kan avsägas först efter prövning och beslut av Migrationsverket, säger Buster Mirow Emitslöf, presskontakt på UD.

Gui Minhai, som redan suttit frihetsberövad i Kina under flera år, dömdes på tisdagen till tio års fängelse. Enligt kinesisk domstol har han försett utländsk makt med underrättelser. Domen har mött högljudda protester från svenskt håll och utrikesdepartementet kräver att han ska släppas fri. 

– Vi kommer att fortsätta kräva att han släpps fri och att vi får tillträde till vår medborgare för att ge det konsulära stöd som han har rätt till, säger Mirow Emitslöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet