Utrikesminister Ann Linde (S): ”Vi kräver Gui Minhais frisläppande”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges krav på att Gui Minhai släpps fri kvarstår, trots att Kina dömt honom till tio års fängelse.

– Vi hade inte fått någon information om att det här var på gång och inte haft tillträde till varken rättegång eller kunnat granska åtalet, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT:s Morgonstudion.

Gui Minhai har dömts för att han, enligt kinesisk domstol, har försett utländsk makt med underrättelser. 

– Det går inte alls i linje med hur det diplomatiska konsulära arbetet går till. Vi har rätt till att få tillträde till svenska medborgare. Det har vi krävt, men inte fått, säger utrikesminister Ann Linde.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Enligt kinesiska utrikesdepartementet är det på grund av coronavirusutbrottet som svenska diplomater inte tillåts besöka Gui Minhai, rapporterar Reuters.

Coronaepidimin bröt ut i kinesiska Wuhan den 31 december 2019. När detta är under kontroll ska diplomaterna få möjlighet att genomföra konsulära besök, uppger kinesiska UD.

Försvunnen i två år

Gui Minhai har dock suttit fängslad sen 2015, med ett kort avbrott på några månader. Han greps igen av kinesiska myndigheter i januari 2018 och har inte setts till sedan dess.

– Jag kan inte spekulera i hur utvecklingen blir men jag kan konstatera att det här har inte varit till gagn för relationen mellan Sverige och Kina, säger Ann Linde.

Se mer i klippet i ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet