Foto: TT

Gui Minhai gripen av kinesisk polis

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai ska ha gripits av kinesisk polis, rapporterar The New York Times.
Enligt tidningen var han tillsammans med två svenska diplomater vid tillfället.

Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink bekräftar uppgifterna för Kulturnyheterna.

– Det som har hänt nu är väldigt dåliga nyheter. Det är helt klart så att Kina och kinesiska myndigheter inte respekterar att han är en svensk medborgare och det är djupt oroande, och, säger hon till Kulturnyheterna:

– Sättet som de hanterar regimkritiker är avskyvärt och Gui Minhai är tyvärr den senaste i en lång rad av människor som fängslas eller frihetsberövas för att de använder sig av sin yttrandefrihet.

Gui Minhai och hans kollegor har via bokförlaget Mighty Current i Hongkong gett ut och sålt känslig populärlitteratur om Kinas högsta ledning. Bland annat ska de ha arbetat på en ny bok om president Xi Jinping. Förlaget har gjort sig känt för att ge ut böcker som är förbjudna i Kina.

Försvann 2015

Den svenske förläggaren försvann från sitt semesterhem i Thailand den 17 oktober år 2015 och dök långt senare upp i ett hemligt förvar i Kina.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en ”bekännelsevideo” med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta uppgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han satt sedan fängslad i Kina fram till i oktober förra året då kinesiska utrikesdepartementet uppgav att han släppts från fängelset. Sedan dess har det varit oklart var Gui Minhai befunnit sig.

Under måndagen rapporterade The New York Times att Gui Minhai åter förts bort av kinesisk polis. Det när han reste med ett tåg på väg mot den svenska ambassaden i Peking under lördagen tillsammans med två svenska diplomater för att uppsöka läkarvård.

I ett mail till Kulturnyheterna bekräftar Utrikesdepartementet att det som hänt den svenske förläggaren den 20:e januari stämmer.

”Händelserna hanteras med det största allvar och kraftfulla åtgärder har vidtagits på hög politisk nivå. Vi står i löpande kontakt med kinesiska företrädare, som utlovat omedelbara besked om Gui Minhais nuvarande situation”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet