Den palestinska författaren Adania Shibli skulle prisas på bokmässan i Frankfurt. Nu skjuts priset upp på grund av kriget mellan Israel och terrorklassade Hamas. Foto: SVT/Babel 2021

Bokmässan i Frankfurt: Pris till palestinsk författare skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska författaren Adania Shibli skulle få pris på bokmässan i Frankfurt. Men efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel skjuts prisutdelningen upp.

På fredagen skulle författaren Adania Shibli få det tyska litteraturpriset ”Liberaturpreis” på världens största bokmässa i Frankfurt.

Hon skulle tilldelas priset för sin roman ”En oanselig detalj”, om ett krigsbrott där en beduinflicka våldtas och mördas av israeliska soldater i Negevöknen 1949. En bok som har hyllats men också kritiseras för att innehålla ett antisemitistiskt narrativ, skriver den tyska public service-kanalen DW.

Inställd prisceremoni

Litprom, organisationen som delar ut priset, skriver på sin hemsida att prisceremonin ställs in på grund av ”kriget som startats av Hamas, i vilket miljontals människor i Israel och Palestina lider”. Litprom skriver vidare att priset kommer delas ut till Shibli längre fram istället.

Nobelpristagare protesterar

Debatten om prisutdelningen pågick redan i somras när journalisten Ulrich Noller valde att avgå från juryn i protest mot att Shibli skulle prisas.

Samtidigt har flera stora namn från litteraturvärlden tagit Shiblis parti i ett öppet brev till organisationen och bokmässan. Mer än 600 författare har skrivit under, bland andra nobelpristagarna Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah och Olga Tokarczuk.

I brevet betonar de undertecknade vikten av att ge utrymme till, och inte tysta, palestinska författare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Liberaturpreis

Liberaturpreis är ett tyskt litteraturpris som delas ut på Bokmässan i Frankfurt av organisationen Litprom.

Priset tilldelas en kvinnlig författare från Afrika, Asien, Sydamerika eller Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.