Bild från Bokmässan 2015 Foto: TT

Bokmässan: Vi borde ha gjort bättre research

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan bokade högerextrema tidskriften Nya tider. Sedan fick mässan kritik– och avbokade tidskriften. Nu införs en programpunkt om självkritik.
”Vi borde ha gjort bättre research inför årets Bokmässa. Det tar jag på mig helt”, säger Maria Källsson, vd, till Resumé.

När det uppdagades att den högerextrema tidskriften Nya tider ställer ut genom egen monter på årets bokmässa i Göteborg, höjdes kritiska röster.

Serietecknaren Lina Neidestam valde att offentligt bojkotta evenemanget.

Först hänvisade mässans vd, Maria Källsson, till svensk lagstiftning gällande gränser för vem som får lov att säga vad inne på mässan.

– Vi tolererar exempelvis inte hets mot folkgrupp, men det är lagen som sätter gränserna, sa hon till Kulturnyheterna då.

Ändrade sig

Vidare sa hon:

– Den här tidskriften har presstöd sedan något år tillbaka. Bok & Bibliotek vill ju alltid vara en arena för det fria ordet.

Men sedan ändrade sig Bok- och bibliotek, och drog in Nya tiders monterplats på mässan.

– Det här var svåra beslut från början. Yttrandefrihet är ju svårt. När vi lyssnade på reaktionerna och såg hur de reagerade, det är i de lägena som man måste våga ompröva beslut. Då gjorde vi det och kom vi fram till att det är bättre att Alterna media och Nya tider inte ställer ut på bokmässan i år, sa Maria Källsson till Kulturnyheterna.

Efter det har debattartiklar skrivits och röster höjts för och emot bokmässans beslut.

”Borde ha gjort bättre research”

Nu berättar Källsson att mässan inför en ny programpunkt, under vilken det egna agerandet i fallet Nya tider ska diskuteras.

– Debatten har visat hur aktuell frågan om yttrandefrihet är, och hur polariserat Sverige är i de här frågorna. Det är viktigt att diskutera. Vi kommer därför att ha en extrainsatt programpunkt om vårt eget agerande, hon till Resumé.

Vad programpunkten närmare handlar om och vilka som kommer att delta i diskussionen är enligt Resumé inte bestämt än.

Det finns nämligen god anledning för bokmässan att rannsaka sina egna beslut kring Nya tider, säger Maria Källsson till Resumé.

– Med facit i hand borde vi ha gjort bättre research. Nya Tider ställde ut hos oss redan 2013, men då hade tidskriften ingen lång historia och då kom inte heller några reaktioner. Nu har dock tidningen blivit betydligt mer omskriven och vi borde ha gjort bättre research inför årets Bokmässa. Det tar jag på mig helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet