Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Nya tider sponsrar alternativ Bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om tidningen Nya tiders vara eller icke vara bland montrarna på mässgolvet gäckade Bokmässan under flera års tid och Bokmässan ändrade åsikt både en och två gånger.

I år går den högerextrema tidskriften Nya tider in som huvudsponsor för en ny mässa som ska hållas samtidigt som den vanliga bokmässan.

Efter förra årets mässa i Göteborg gick Bokmässan ut med beskedet att tidningen Nya tider inte skulle vara välkomna 2018 efter att ha få ställa ut 2017 och 2016. Orsaken var enligt mässansvariga att frågan tagit allt för stort fokus.

Beslutet att låta Nya tider ställa ut under 2017 och 2016 års bokmässa ledde bland annat till att ett hundratal stora författare bojkottade mässan, ett antal alternativa mässor startades och flera europeiska kulturinstitut kritiserade Bokmässan.

Nu är förhållandet det omvända: Nya tider är inte välkomna och låter hälsa att de själva startar en alternativ mässa som hålls ”samtidigt som den politiskt korrekta”.

Mässan kommer att gästas av bland andra författaren Katerina Janouch och konstnären Lars Vilks. Enligt Nya tider själva är tidningen huvudsponsor för evenemanget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.