På storbildsskärmar runt om Svenska Mässan i Göteborg visades propaganda från Nya Tider. Foto: TT

Nya tider portas från nästa års Bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Efter en samlad bedömning, kommer Bokmässan att neka den högerextrema tidskriften Nya tider att ställa ut vid nästa års mässa, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.

– Det är tragiskt, säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Nya tiders medverkan på Bokmässan har fått för stor uppmärksamhet och har inneburit att mässans innehåll hamnat i skuggan, skriver Bokmässan om beslutet.

– En enda fråga har tagit allt vårt fokus och det har hindrat oss från att utveckla Bokmässan och säkerställa Bokmässan som Nordens största kulturevenemang, säger Frida Edman, vars uppdrag som tillförordnad mässansvarig löper över mässan 2018, till SVT Väst.

Tidigare löd beslutet att Bokmässan inte ansåg sig kunna utesluta Nya Tider som utställare på grund av deras åsikter, men nu har man alltså tänkt om.

– Vi fattade ett principiellt beslut för något år sedan och det kan man göra när man inte har erfarenhet och inte har fakta, nu har vi det och det är det vi måste utgå ifrån, säger Frida Edman.

Omdebatterad utställare

Högerextrema Nya tider ställde ut på Bokmässan i september för andra året i rad. Tidskriftens medverkan fick starka reaktioner. Inte mindre än tre alternativa mässor startade i protest mot Bokmässans beslut att släppa in Nya tider.

Kritik riktades även från internationellt håll när flera kulturinstitut protesterade. I brinnande debatt om yttrandefrihet, hets mot folkgrupp och normalisering av rasism, ansökte nazistiska Nordiska motståndsrörelsen om demonstrationstillstånd utanför mässan, men förpassades längre bort. Även en motdemonstration anordnades.

”Det är tragiskt”

Nya tiders chefredaktör Vávra Suk säger till Kulturnyheterna:

– Det är tragiskt att man tar beslutet. Motiveringen visar hur brännhet fråga det här är, det som vi tar upp. Och då är det ytterst viktigt att vi är med i debatten. Det är ju så Bokmässan kan utvecklas.

Nu svänger Bokmässan. Vad säger det?

– För mig säger det att samhällsklimatet har blivit såpass repressivt att bara vissa åsikter får tas upp i den offentliga debatten. Det är tragiskt för samhällsdebatten och framtiden.

Hur går ni vidare?

– Vi har ännu inte tagit ställning till det. Det här är helt nytt för mig.

Kulturnyheternas tidigare granskning av innehållet i Nya tider finns att läsa i sin helhet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.