En tom stol symboliserar Gui Minhais frånvaro. Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Bokmässan invigd: Vill åter rikta fokus på litteraturen

Uppdaterad
Publicerad

Det är en något stukad, men lättad, stämning på invigningen av årets Bokmässa i Göteborg. Efter att under två års tid mest ha fått prata om tidskriften Nya tiders medverkan på mässan vill man nu åter koncentrera sig på litteraturen. Dock lyser de stora internationella namnen med sin frånvaro.

Bokmässan invigs på den nya Respektscenen med manskören Hellmans drengar som sjunger om att få vara den man är. Även Alma-pristagaren Jacqueline Woodson talade på scen om litteraturens vikt och makt.

– Jag tror att många känner en lättnad kring att få kunna fokusera på det litterära igen, säger en av invigningstalarna, Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

De internationella stjärnorna är färre än vanligt i år – någon som skulle kunna bero på tidigare års debacle kring Nya tider, eller som Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam tror: en konsekvens av skandalen kring Svenska Akademien.

Gui Minhai-frågan

Ett av årets teman är respekt, och en annan fråga som seglat upp som allt mer brännande är den om Gui Minhai. Den fängslade svensk-kinesiske förläggaren har bjudits in till mässan och en symboliskt tom stol har ställts ut i en av montrarna.

Redan i somras vittnade flera svenska journalister, politiker och opinionsbildare som talat för Gui Minhais sak att de kontaktas av kinesiska ambassaden i Stockholm. Sedan dess har relationen mellan Kina och Sverige blivit kyligare sedan kinesiska turister fördes bort av polis från ett vandrarhem i Stockholm och SVT-programmet Svenska nyheter gjorde ett satirinslag på händelsen, som av Kina uppfattades som rasistisk.

Under fredagen kommer bland andra svenska PEN och Bokmässan att tala om fallet Gui Minhai på scen på Bokmässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.