Jesper Rönndahl, programledare på Svenska nyheter. Foto: SVT

Efter satirinslag – SVT anklagas för sinofobi

Uppdaterad
Publicerad

Det satiriska inslaget i ”Svenska nyheter” riktat mot kinesiska turister fortsätter att uppröra Kina. I kinesiska medier anklagas Sverige för att hetsa mot kineser, rapporterar SVT:s Asienkorrespondent.

– En av Kinas största engelskspråkiga tidningar, China Daily, skriver ett långt inlägg på ledarsidan om hur svensk tv visar sinofobi och är öppet rasistiska, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent, på plats i Peking.

Inslaget från satirprogrammet ”Svenska nyheter” driver med den uppmärksammande incidenten där tre kinesiska turister avvisades från ett hotell i Stockholm, ett inslag som har kritiserats hårt från Kina.

– Nu är man upprörd. De allra flesta på sociala medier är kritiska, säger Ulrika Bergsten.

Kritiserar karta och hur kineser framställs

Kritiken som Kina har framfört mot inslaget är att man menar att kineser framställs på ett rasistiskt sätt. Dessutom har det förekommit kritik mot att den karta på Kina som förekommer i ”Svenska nyheter” saknar Taiwan och delar av Tibet.

Samtidigt är satir väldigt beroende av kultur och samhälle, påpekar Ulrika Bergsten.

– Det är viktigt att säga att det här med satir är inget som förekommer i underhållningssyfte här i Kina. Det förekommer i princip inte alls.

Ny era i kinesisk mediekritik?

Kina har tidigare hanterat kritik och satir mot landet genom se till att dessa inte når landets befolkning, samtidigt som man har låtit dessa passera internationellt. Landets sätt att hantera inslaget från ”Svenska nyheter” ses som något nytt.

–  Man går till direkt till svars och kritiserar och det kanske ses som en lite ny era i kinesisk mediekritik, säger Ulrika Bergsten.

SVT Nyheter söker Thomas Hall, programchef på SVT Nöje och kinesiska ambassaden i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.