Här ovan kan du se klippet som fått Kinas ambassad att reagera. (OBS: Klippet är en del av ett längre program. I en länk längst ner i artikeln kan du ta del av inslaget i sitt sammanhang.) Foto: SVT

Kina kräver ursäkt av SVT efter satirprogram

Uppdaterad
Publicerad

Ett inslag om Kina i SVT:s satirprogram Svenska nyheter beskylls av den kinesiska ambassaden för att vara rasistiskt och hetsande mot kineser. I ett uttalande på sin hemsida kräver Kinas ambassad att SVT ber om ursäkt.

En tjänstemän på ambassaden var under lördag förmiddag i kontakt med Thomas Hall, programchef på SVT Nöje, för att protestera mot innehållet i programmet.

– Han var ledsen och arg för att SVT sände något han uppfattade som rasistiskt. Jag försökte säga att vi gör det motsatta, driver med nidbilden av kineser och asiater, säger Thomas Hall till SVT Nyheter.

– Han köpte inte det utan krävde en ursäkt och ett borttagande av programmet. Jag förklarade att vi inte kan be om ursäkt eftersom jag anser att vi inte har gjort något fel, säger Thomas Hall till SVT Nyheter.

I inslaget som först sändes på fredagen driver Svenska nyheter och programledaren Jesper Rönndahl med den uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. För att undvika kulturkrockar i framtiden har programmet gjort en fejkad informationsfilm där kineser som ska besöka Sverige bland annat får rådet att inte bajsa utanför historiska byggnader. Det påstås även att principen om allas lika värde gäller i Sverige, men att detta inte inbegriper kineser.

”Kräver sin språkkunnighet”

I uttalandet på ambassadens hemsida beskrivs det hela som en vulgär förolämpning och illasinnad attack mot Kina och det kinesiska folket. Man skriver att SVT och Jesper Rönndahl sprider och förespråkar rasism och främlingsfientlighet.

– Jag tycker att det är så uppenbar humor, givet att man kan svenska. Jag förstår samtidigt att om man inte kan svenska så går det att missförstå. Det är ett kompakt manus med många vändningar och tvister så det kräver sin språkkunnighet för att hänga med, säger Thomas Hall.

Programledaren Jesper Rönndahl har lagt upp en skärmdump med ambassadens uttalande på sitt Instagramkonto.

”Nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en supermakt”, skriver han.

Kinas ambassad skriver avslutande att man förbehåller sig rätten att ta till vidare åtgärder.

– Jag bara utgick från att han (tjänstemannen på ambassaden) menade legala åtgärder. Vi har gått igenom programmet med etiska rådgivare och jurister, så jag känner att vi borde sitta säkert, säger Thomas Hall.

Här kan du se inslaget (börjar 21 minuter in i programmet)

SVT Nyheter har sökt Kinas ambassad och svenska utrikesdepartementet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.