Kina bedriver en unik kampanj mot Sverige, anser forskare från Utrikespolitiska institutet. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: Kina-satiren har fått konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Idag krävde den kinesiska ambassaden återigen en ursäkt från SVT för det satiriska inslaget i programmet Svenska nyheter. Den upptrappade konflikten kan göra att det blir svårare för svenska journalister som verkar i Kina. 

Ulrika Bergsten är SVT:s Asien-korrespondent på plats i Kina.

– Det kan ha fått konsekvenser redan. Vi har fått avslag på ett par intervjuförfrågningar under ganska kort tid idag. Men det ska sägas att det bara gått några dagar och den här intensiva stormen på sociala medier kommer klinga av, säger hon.

Diplomatiska turistbråket med Kina

Än så länge har den diplomatiska stormen inte bedarrat och kritiken mot Sverige fortsätter. Under måndagen kallade en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet inslaget för en ”illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket

– Kinesiska tidningar fortsätter att rapportera om det här, kanske inte så mycket nytt i sak men man kräver fortfarande en ursäkt. Man tycker att de uttalanden som kommit från programmet bara är förklaringar och inte ursäkter. På sociala medier har jag sett att en del röster uttryckt att man ska bojkotta svenska företag, säger Ulrika Bergsten.

SVT söker den kinesiska ambassaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatiska turistbråket med Kina

Mer i ämnet