Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar bråket kring de avvisade kinesiska turisterna. Foto: Jessica Gow/TT

Margot Wallström om bråket med Kina: ”Ur världen”

Uppdaterad
Publicerad

Kina kräver en ursäkt efter turistavvisningarna. Men enligt utrikesminister Margot Wallström (S) är bråket ”ur världen”.

Det var i början av september som kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i centrala Stockholm. Svensk polis har anklagats för brutalitet och många har nog höjt på ögonbrynen av den kinesiska reaktionen. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, kräver en ursäkt.

Margot Wallström om kontakterna med Kina

Margot Wallström säger att Sverige har ”en ständig diplomatisk” kontakt med Kina. Från kinesiskt håll har ambassadör Gui Congyou, via en intervju med Expressen, uttryckt att de inblandade kinesiska medborgarna vill ha en snabb redogörelse för vad som hände, en ursäkt, kompensation och att de inblandade poliserna bestraffas.

Diplomatiska turistbråket med Kina

”Tror inte det har blivit så stort”

Men några ytterligare åtgärder från svensk sida med anledning av händelsen – som fått en uppmärksamhet som säkert förvånat en del – verkar inte vara aktuellt.

– Jag tror inte det har blivit så stort, det är ur världen nu, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatiska turistbråket med Kina

Mer i ämnet