Den kinesiska familjen anlände en dag för tidigt till vandrarhemmet och ville checka in för att pappan var sjuk – men fick ett nej. Polisen körde sedan bort familjen därifrån. Foto: TT

Ingen utredning mot polisen som avvisade kinesiska turister

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gjorde inget fel när man avvisade en kinesisk familj från ett vandrarhem i Stockholm där de inte fick checka in eftersom de hade anlänt för tidigt, slår chefsåklagare Mats Ericsson fast.
Någon utredning mot polisen kommer därför inte att inledas.

Den kinesiska familjen skulle ha checkat in på ett vandrarhem i centrala Stockholm den 3 september, men hade anlänt en dag för tidigt och ville checka in då för att pappan var sjuk. När vandrarhemmet sade nej ville de stanna i lobbyn, men fick åter ett nej och vägrade sedan lämna platsen, rapporterar Aftonbladet.

Polis tillkallades och körde bort familjen. Dagen efter polisanmälde sonen hur polisen hade hanterat ärendet.

Kördes till Skogskyrkogården

En film från händelsen visar hur en av turisterna bärs ut av polisen. Familjen har även uppgett för kinesiska medier att polisen körde dem till Skogskyrkogården där de ”hörde djur”. De ska senare ha fått hjälp av förbipasserande att återvända till centrala Stockholm.

Enligt chefsåklagare Mats Ericsson, som beslutade att inte inleda en utredning, är det inget märkvärdigt i hur polisen hanterade händelsen.

– Vi har tittat på om det begåtts ett brott i formell mening och jag kom fram till att det inte var ett brott, säger han till SVT Nyheter.

Det var heller inget ovanligt med att familjen kördes till Skogskyrkogårdens tunnelbana som ligger omkring sju kilometer från vandrarhemmet.

– När man avlägsnar någon då kör man dem en bit bort från den platsen där de befann sig. Det finns stöd för det i polislagen. Det är inget i den här historien som är uppseendeväckande. Man kan förstå att det är dramatiskt för turisterna själva, men vi här tittar enbart på om brott begåtts.

Väckt uppmärksamhet i Kina

Historien har väckt stor uppmärksamhet i Kina. I fredags utfärdade Kinas ambassad en resevarning till kinesiska turister i Sverige och skrev i en kommentar på sin ambassads hemsida att poliserna har utsatt de kinesiska medborgarna för livsfara och kränkt deras grundläggande mänskliga rättigheter.

Kinesiska myndigheter har även tagit upp frågan med svenska UD under helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer