Oscar Almén är forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet/TT

”Det känns som en överreaktion”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska polisens avvisade av en grupp kinesiska turister från ett hostel i Stockholm i början av september har orsakat diplomatiska reaktioner från kinesiskt håll. Landets ambassad uppmanar kineser i Sverige att vara försiktiga, men statsvetaren Oscar Almén anser att reaktionen är överdriven.

– Även om det skett något fel blir det ju lite märkligt att dra slutsatsen att det skulle leda till en varning för kinesiska turister. Det känns ju som en överreaktion, säger Oscar Almén, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, till TT.

Han framhäver att den kraftiga reaktionen kan ha något att göra med Sverige och Kinas relation i övrigt.

– Det går att tänka sig att det på något sätt ska ha med Sverige och Kinas relation att göra. Gui Minhai-frågan ligger ju hela tiden och puttrar, men det är bara den kinesiska sidan som vet varför man agerar på det här sättet.

Ingen isolerad händelse

Sverige kräver att bokförläggaren Gui Minhai släpps fri från kinesisk fångenskap, vilket skapat en diplomatisk situation mellan länderna. Enligt Almén kan agerandet ses som en del i ett större spel mellan Kina och Väst.

– Kinas ambassad har en mer aktiv roll än tidigare och försöker påverka svenska aktörer som man tycker rapporterar negativt om landet. Många länder känner att de måste markera mot Kina och då kommer det motreaktioner, säger Almén.

– Det kommer komma fler incidenter som den här. Man kan inte se det som en isolerad händelse i sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer