Bolibompa firar 20 år

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt 20 år sedan den bekanta Bolimbompa-signaturen hördes, och draken syntes i vinjetten, för första gången. -Vi gör det som barnen vill ha med vettiga värderingar, säger Johan Anderblad som har varit programledare i 17 år.

Det var den 31 augusti 1987 som SVT genomförde en stor kanalomläggning. I samband med detta fick barnprogrammen en ny tid, klockan 18:10-18:40, och samtidigt en ny signaturmelodi.

Uppdraget att skriva en ny signatur gick till kompositören och musikerna Lasse Dahlberg som redan på 70-talet skrivit ”Kom nu rå – vaddå – barnprogram i teve två!”.

-Från början var det en ramsa med ord som lät ungefär som ”botscho, botscho”. Signaturen slutade med orden: ”har ni sett – kanal ett”. Men på inspelningsdagens morgon satte jag ner foten. Jag tyckte att det blev för mycket sche-ljud i ”botscho”, så istället blev det bolibompa.

Hur känns det att vara mannen bakom ordet Bolibompa?

-Det är helt otroligt. Det är fantastiskt kul. När jag är ute och turnerar blir jag ikonstämplad när jag berättar om detta.

Sedan 1990

Av programledarna har Johan Anderblad, 48, varit med längst. Han började redan 1990 men anade inte att han skulle stanna kvar så länge.

-Jag är frilansare och tar en termin i taget. Det har jag gjort hela tiden. Jag tycker fortfarande det känns kul och är meningsfullt därför har jag fortsatt.

Hur har programmet utvecklats under årens lopp?

-Det är en starkt tradition på SVT hur barnprogram ska se ut med värderingar och annat. Det har inte förändrats så mycket. Däremot har själva ramen för programmet utvecklats enormt med tanke på tekniken. Först satt vi med en fast kamera utan fotograf och fast mikrofon i en liten skrubb. Nu har vi en hel studio och mycket mer möjlighet till kommunikation med barnen via telefon, mail och teckningar som de skickar in, säger Johan Anderblad.

Många tittare

Varje dag tittar mellan 300.000 och 500.000 på programmet och av de 3-6-åringar som tittar på tv när programmet sänds väljer 75 procent att titta på just Bolibompa.

-Framgången beror på att vi har ett bra oberoende utbud utan reklam. Sedan beror det på att Bolibompa tar barnen på allvar och finns i rutan varje dag, säger Maria Groop-Russel, programbeställare för Barn- och ungdomsprogram på SVT.

Begreppet Bolibompa-sex

Bolibompa är ett av SVT:s starkaste varumärken och programmet har till och med skapat ett eget begrepp (Bolibompa-sex) för småbarnsföräldrar som passar på att ha sex under tiden barnen tittar på programmet.

Välfylld sajt

För några år sedan utökades sändningstiden rejält med flera timmars sändningstid per dag i Barnkanalen. Dessutom finns en välfylld sajt på webben.

-Barnen konsumerar media och det är viktigt att SVT finns där barnen finns och väljer oss, säger Groop-Russel.

Vilket ansvar tar ni för att barnen rör på sig och inte bara sitter framför tv:n eller datorn?

-Väldigt många av programmen går ut på att barnen ska bli sugna på att göra saker. Programmen kan aldrig ersätta barnens aktiva liv, men vara en del i inspirationen att aktivera. Till exempel tar Hjärnkontoret i höst upp detta med sopsortering.

Kommer Bolibompa att finnas om 20 år?

-Ja, det tror jag. Varför inte? Det har fungerat i 20 år, så varför inte 20 år till.

Peter Karlsson, SVT Text & webb

Höstens fem programledare:

• Nassim al Fakir

• Markus Johansson

• Johan Anderblad

• Mia Barlöv (ny)

• Nina Hjelmkvist (ny)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.