Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bonnier Fakta stoppar utgivning av böcker efter författares sexköp. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter författares sexköp – Bonnier stoppar samarbete

Uppdaterad
Publicerad
Den svenska tv-profil som förra veckan erkände sexköp har på kort tid blivit av med flera uppdrag. Nu har även förlaget Bonnier Fakta stoppat utgivningen av hans böcker, något sajten Boktugg var först med att rapportera.

Efter att tv-profilen och författaren greps under förra veckan misstänkt för sexköp och kort därefter själv talade om det i en tv-intervju har han förlorat flera uppdrag. Nu avbryter också hans förlag sitt samarbete med honom.

– Efter att [mannen] åkt fast i en razzia mot misstänkta sexköpare beslöt vi efter något dygn att avsluta samarbetet. All vidare försäljning av de kok- och träningsböcker han har gett ut i samarbete med förlaget har stoppats, säger Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier som är en del av Bonnier Fakta, till sajten Boktugg.

Adam Dahlin skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att ”Det är svåra avvägningar och viktiga beslut, men också känsligt eftersom det rör samarbetet mellan författare och förlag vilket vi inte diskuterar i media”.

Ingen försäljning hos internetbokhandlar

Tv-profilen och författarens titlar finns inte längre tillgängliga hos internetbokhandlarna Akademibokhandeln, Bokus och Adlibris. På Adlibris sajt listades böckerna först som tillfälligt slut, något som sker automatiskt när ett förlag går in och avnoterar en titel, enligt Elias Vieglins, pr-ansvarig på Adlibris.

– Adlibris har inte tagit ett aktivt beslut att ta bort dem, det beslutet togs åt oss och alla andra återförsäljare, av förlaget, säger han.

Adlibris beslutade att ta bort böckerna från sin näthandel eftersom förlaget meddelade att böckerna inte kommer att bli tillgängliga igen. Elias Vieglins berättar att nätbokhandeln är restriktiva med att ta bort titlar från försäljning.

– Vår policy är att ta bort en bok om den innehåller till exempel hets mot folkgrupp, uppvigling, barnporr eller plagiat. Men vi tror samtidigt på det fria ordet, säger han.

– Man får titta på innehållet i boken och inte personen bakom i många fall, men det är en svår fråga. Om man ska börja ta bort vissa böcker var slutar man då?

Kulturnyheterna har varit i kontakt med tv-profilen och författaren som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer