Bonnier-tidningar hoppar av TU

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter, Dagens Industri och Sydsvenskan lämnar branschorganisationen TU.

Bonniers tre största dagstidningar lämnar intresseorganisationen Tidningsutgivarna, skriver Medievärlden.

– Vi har fört samtal med framför allt Gunilla Herlitz under flera år, och vi har gjort omfattande förändringar av Tidningsutgivarnas (TU:s) verksamhet. Vi har sänkt kostnadsnivån rejält, vilket varit den huvudsakliga kritiken, säger TU:s ordförande Tomas Brunegård till Medievärlden.

Finansierar PO

Tidningsutgivarna är svensk press intresseorganisation,  och har förutom tidningar också nyhetsbyråer, tryckerier och tidningsdistributionsföretag som medlemmar. De jobbar för pressfrihet och konkurrenskrftiga medier, och sysslar också med opinionsbildning i publicistiska frågor. TU finansierar till stor del Allmänhetens pressombudsman, PO. Det är PO som hanterar de anmälningar som privatpersoner kan göra om de känner sig kränkta eller orättvist behandlade av tidningar.

Tomas Brunegård är osäker på om det kommer att gå att anmäla de här tidningarna till Pressombudsmannen i framtiden:

– PO är ju till stora delar finansierat av TU, och nu väljer man att ställa sig utanför. Historiskt sett har PO-ämbetet hanterat alla anmälningar, men det här är en helt ny situation, och jag tror inte att det kommer att vara så i framtiden, säger han till Medievärlden.

– Det är en egenfinansierad självreglering, och om någon ställer sig utanför kommer det så klart att få konsekvenser för vilka ärenden som bedöms, det är min tolkning. Men detta är en fråga för Pressens Samarbetsnämnd.
 

Stora tidningar

Dagens Nyheter är Sveriges största morgontidning, och DN, Sydsvenskan och Dagens Industri är ägaren Bonniers största morgon- och dagstidningar. Tomas Brunegård säger att DN lämnar ett stort hål efter sig, men hoppas att tidningarna på sikt kommer tillbaka.

Kulturnyheterna söker Dagens Nyheters chefredaktör och publisher, Gunilla Herlitz, som också är ordförande i Sydsvenskan och Dagens Industri. Vi har också försökt nå Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer