Bonnier: Vi har en hemläxa att göra

Uppdaterad
Publicerad

SF Studios har den senaste tiden kritiserats hårt för sin affärsmodell. I kväll gästade Bonnier growth medias vd Ulrika Saxon Kulturnyheternas studio för att bemöta kritiken.

Regissören Hannes Holm, Svenska filminstitutets vd Anna Serner, Film Väst, Filmpool Norr, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Film Skåne är några av dem som den senaste tiden riktat skarp kritik mot produktionsbolaget SF Studios affärsmodell. De kritiseras för att ta en onormalt stor del av filmbudgeten, uppemot 30 procent, och placera den i det egna bolaget.

När Kulturnyheterna tidigare varit i kontakt med SF Studios-ägarna Bonnier Growth Media har vi hänvisats till SF Studios. Men i kväll bemötte vd:n Ulrika Saxon kritiken när hon gästade Kulturnyheternas studio.

Kritiken mot SF Studios

”Har en hemläxa att göra”

– Vi har nu en dialog med alla de här personerna och många därtill, för här har vi en hemläxa att göra, säger Ulrika Saxon.

Hon menar att det råder en begreppsförvirring och att det är svårt att prata om procent när det är oklart vilken total man menar. Men när nu allt fler tunga namn sällar sig till skaran som säger att de inte längre vill samarbeta med SF Studios tar hon kritiken på allvar.

”Diskussion och dialog”

– Här behöver vi sätta oss i en konstruktiv diskussion och dialog med de här personerna. Vi lägger ett stort arbete på det nu. På att tala med alla våra medarbetare internt på SF Studios och förstås alla våra partners och branschkollegor. För jag tror också att det här är ett branschproblem. Och det är väl det som gör att det kommer någonting bra, hoppas jag och tror, av den här perioden, säger hon.

Efter Kulturnyheternas avslöjanden förra veckan, där flera källor vittnar om en sexistisk grabbkultur i SF Studios ledning fick vd:n Jonas Fors sparken av Bonniers i fredags. Men kritiken mot företagets affärsmodell kvarstår, och i dag kunde Kulturnyheterna rapportera om hur allt fler regionala produktionscentrum sluter upp bakom Film Väst, som gått ut med att man inte vill jobba med SF Studios om de fortsätter använda sig av den kritiserade affärsmodellen.

Reglerna ses över

Anna Serner sade förra veckan att SFI kommer att se över reglerna för hur mycket ett bolag kan lägga som marginal, eller egenarvode, av en filmproduktion. Att se över reglerna och möjligheten att sätta ett marginaltak välkomnas av flera av de regionala produktionscentrum som Kulturnyheterna har varit i kontakt med. De regionala produktionscentrumen är ofta medfinansiärer i långfilmsproduktionen.

Även Bonnier growth medias vd Ulrika Saxon välkomnar nu en sådan regelöversyn.

– Det tror jag är en bra och viktig parameter. Jag tror vi behöver en samsyn. Man ska komma ihåg att filmbranschen är ju en bransch med många utmaningar och en bransch i förändring, säger Ulrika Saxon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet