Storytel får inte längre publicera nya Bonnier-titlar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bonnier bojkottar Storytel

Uppdaterad
Publicerad

Bonnierförlagen stoppar alla nya ljudböcker hos Storytel eftersom de inte är nöjda med ersättningsnivåerna. Camilla Läckbergs En bur av guld är en av de första böckerna som därför inte kommer ut på den stora strömningstjänsten.

Torsdagen den 11 april släpps Camilla Läckbergs En bur av guld på Nextory, Adlibris och Bokus – men inte på Storytel. Anledningen är att Bonnier inte är nöjda med ersättningsnivåerna från strömningstjänsten, rapporterar Svensk bokhandel.

– Just nu är vi på Bonnierförlagen inte överens med Storytel om vare sig ersättningsnivåer framåt eller hur vi ska arbeta tillsammans med våra titlar. Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare, skriver Sara Börsvik, operativ chef på Bonnierförlagen, i ett mail till Svensk bokhandel.

”De vill ha en gräddfil”

Men Dan Panas som är kommunikations- och PR-chef på Storytel håller inte med. Han tycker att Bonniers krav är orimliga.

– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan, säger han till Svensk bokhandel.

Samtidigt framhåller båda parter att man att inom kort vill hitta en lösning på konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.