Ann Heberlein och David Lindén har hotats efter att ha kommenterat Janouchs utspel. Nu efterfrågar de en bättre debatt. Foto: TT/Privat

Borgerliga profiler mordhotas efter Janouch-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Katerina Janouchs publiceringar i sociala medier om riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) har väckt starka reaktioner. Efter att ha tagit avstånd från Janouchs utspel har den borgerliga ledarskribenten David Lindén och M-kandidaten Ann Heberlein mordhotats. Nu manar de till högre nivå i debatten.

– Vi måste höja oss över sandlådan – nivån på den offentliga debatten har blivit bedrövlig, säger Ann Heberlein.

Efter att författaren och debattören Katerina Janouch publicerat utlämnande bilder på Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca i sociala medier har en hätsk debatt tagit vid. Janouch beskriver bilderna – och hennes antydningar om att Dinamarcas engagemang i flyktingfrågan har sexuella motiv – som ”grov satir”.

Janouchs tilltag har lett till kritik för sexism: I måndags polisanmälde Dinamarca författaren för förtal, och Viking Line bröt sitt samarbete där Janouch verkat som rådgivare kring sexuella trakasserier.

LÄS MER: Rossana Dinamarca polisanmäler Katerina Janouch

”Oacceptabel nivå”

Den efterföljande debatten har varit aggressiv. I sociala medier riktas hot och grova personangrepp mot både Dinamarca och Janouch. David Lindén, historiker och ledarskribent för oberoende liberala Nerikes Allehanda, menar att en gräns har passerats.

– Jag har försvarat Katerina Janouch tidigare, och polariserat med Dinamarca. Men att insinuera att någon bedriver politik för att få sex är – även med glimten i ögat – helt oacceptabelt, säger David Lindén.

I sociala medier har Lindén uttryckt sin hållning, där han menar att sexism aldrig kan accepteras mot någon. Han anser att det är viktigt att politiska motståndare markerar, och att han förväntar sig samma sak från vänstern om en högerpolitiker utsätts för något liknande. Det har under det senaste dygnet resulterat i ett tiotal dödshot mot honom.

– Jag har fått en samling otrevliga invektiv och hot: ”Vi borde ta bort dig”, ”Du ska dö”. Men jag ångrar inte detta för en sekund. Vi har blivit som larviga fotbollssupportrar i debatten. Nu måste vi sätta ned foten: Någon jävla ordning får det vara i det offentliga samtalet, för att citera Vänsterpartiets CH Hermansson, fortsätter David Lindén.

Flera dödshot efter kommentar

Katerina Janouch har avböjt att kommentera utspelet om Rossana Dinamarca för Kulturnyheterna, men skriver på sociala medier att dödshoten mot David Lindén är ”förfärliga” och ”oacceptabela”.

Ann Heberlein är doktor i etik, debattör och politisk kandidat för Moderaterna i det kommande valet. Hon sitter själv i Viking Lines expertgrupp mot sexuella trakasserier, och uttryckte stöd för företagets avbrutna samarbete med Janouch. Sedan dess har även hon mottagit flera grova hot.  

– Det har varit en svans av otäcka typer de senaste timmarna, och jag har mottagit flera dödshot. Tonläget är ovanligt aggressivt, säger Heberlein till Kulturnyheterna.

– Det är självklart att Katerina Janouch inte kan medverka som expert på sexuella trakasserier. Det tycks vara svårt för vissa att förstå vad en princip är: Man kan inte påstå sig vara en förkämpe för kvinnors kroppar och integritet, när man samtidigt sprider sexism.

LÄS MER: Viking Line bryter samarbetet med Janouch

Efterfrågar bättre debatt

Precis som David Lindén efterlyser nu Heberlein en sundare debatt, i synnerhet kring flyktingfrågan, som enligt henne är anledningen till att debatten väckt så mycket aggressioner.

– Det är ingen överdrift att säga att samtalet om migration är djupt polariserat i Sverige, och där står Janouch och Dinamarca som galjonsfigurer för två diametralt olika synpunkter. Jag står närmare Janouchs analys av detta än Dinamarcas, men det innebär inte att jag kan stötta den här sortens uttalande, säger Ann Heberlein.

– Vi måste höja oss över sandlådan – nivån på den offentliga debatten har blivit bedrövlig. Både debatten och politiken skulle må bättre om vi närmade oss varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.