Storbritannien utreder hur BBC ska finansieras

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson öppnar för att förändra hur det brittiska public service-bolaget BBC finansieras. BBC, och flera andra brittiska medier, har tidigare kritiserats från politiskt håll för att vara partiska.

Röster inom det konservativa partiet i Storbritannien anklagar flera brittiska medier, som Channel 4, The Mirror och BBC, för att vara partiska. Regeringen har också valt att bojkotta flera av deras nyhetsprogram, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Nyligen meddelade regeringen att flera mediehus inte var välkomna på en genomgång för politiska reportrar, vilket ledde till att samtliga reportrar gick därifrån i protest.

Nu har Storbritanniens regering tillsatt en utredning som ska titta på hur det statliga public service-företaget BBC ska finansieras framöver. I dag finansieras tv-kanalen med hjälp av tv-licens.

– Som det är nu kan man få höga böter om man inte betalar tv-licensen. Det vill man nu ta bort och se tv-licensen som en vanlig faktura. Från BBC:s håll är man rädd att detta ska minska betalningsviljan hos tittarna, säger SVT:s reporter Jonas Sverin, i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.