Storbritanniens premiärminister Boris Johnson Foto: TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bojkottar BBC-program

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bojkottar BBC-programmet Today programme och hotar att skära ned i public servicebolaget.
– Det här är väldigt ovanligt, säger James Savage grundare av nyhetssajten The Local.

– Det är väldigt ovanligt att säga att inga ministrar ska vara med i ett program som är så tongivande och viktigt för den politiska debatten i Storbritannien, säger James Savage, grundare av nyhetssajten The Local.  

Public servicebolaget BBC har hamnat i skottgluggen för premiärminister Boris Johnson och regeringspartiet Tories. Såväl premiärministern som finansministern har valt att helt bojkotta BBC:s radioprogram Today programme – Storbritanniens motsvarighet till P1 morgon. 

– Tories anser att BBC och programmet varit partiskt emot dem under valrörelsen, vilket de nu vill markera mot genom att inte ställa upp på intervjuer, säger James Savage. 

Vill avkriminalisera licensskolk och ompröva finansieringsmodell

Boris Johnson vill också avkriminalisera licensskolk och ompröva hela finansieringsmodellen för BBC. 

– Det här kan kopplas till dispyten mellan Tories och BBC, men också till en bredare fråga om licensavgiftens framtid, säger James Savage. Det har alltid funnits viss skepsis mot BBC inom delar av Tories, men det som hänt nu efter valrörelsen är att tonläget har höjts, säger James Savage.

Kritik från både höger och vänster 

Men det är inte bara Tories som kritiserar det brittiska public servicebolaget. 

– Även Labour har nu gått ut och kritiserat BBC för att vara partiskt emot det egna partiet, så båda sidor tycker att BBC har varit partiska. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer