Kommundirektör Johannes Nilsson/ journalister Foto: pressbild/ TT

Dansk kommun portar journalister inför kommunval

Uppdaterad
Publicerad

Journalister portas från kommunala byggnader och kommunanställda hindras från att prata med medier under arbetstid. Bornholms kommun har beslutat att införa så kallad spärrtid inför kommunvalet i höst, vilket väcker kritik.

Den danska kommunen Bornholm har tagit ett ovanligt beslut inför kommunvalet i november. Tre månader innan valet ”skruvas öppenheten ned” skriver man i ett pressmeddelande.

Det rör sig om så kallad spärrtid, som ibland införs före val för att förebygga att det uppstår tvivel kring danska kommunanställdas partineutralitet. Spärrtid brukar dock inte omfatta medier, och varar vanligtvis i runt två veckor före valdagen, skriver tidningen Journalisten.

Men i Bornholm har spärrtiden förlängts till tre månader, från den 16 augusti till den 16 november 2021. Under den perioden får journalister inte vistas i kommunala byggnader, och kommunanställda förbjuds att tala med medier under arbetstid.

Direktören: Vill skydda medarbetare

Enligt kommundirektören Johannes Nilsson är syftet att skydda medarbetare på kommunen från att frivilligt eller ofrivilligt bli del av en valkamp. Han säger till danska TV2 att kommunen upplevt situationer där medarbetare uttalat sig i ett visst sammanhang men att uttalandet sedan använts i andra, mer politiska, sammanhang.

Han säger också att kommunanställda får uttala sig utanför arbetstid, men då inte som representanter för kommunen utan som privatpersoner.

Kritiken: Stort demokratiskt problem

Spärrtiden väcker kritik bland journalister, politiker och forskare, rapporterar den danska tidningen Journalisten.

”Under en tidsperiod då medierna har ett extremt viktigt uppdrag, att upplysa medborgarna om närdemokratin, blir de avskurna från att bevaka det som sker. Det är ett stort demokratiskt problem”, säger danska Journalistförbundets ordförande Tine Johansen till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.