Maja Heurling tonsätter tillsammans med Ola Sandström en diktsamling av Signe Aurell. Foto: Sandra Klasson, Privat & Pressbild/Marie-Therese Karlberg

Bortglömd diktsamling av Signe Aurell blir musik: ”Otroligt rytmiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Signe Aurell emigrerade som ensam kvinna till USA i början av 1900-talet. I USA gav hon ut en egen diktsamling, Irrbloss, om sociala orättvisor och hemlängtan. Nu blir diktsamlingen musik i händerna på sångerskan Maja Heurling och tonsättaren Ola Sandström.

– De är otroligt rytmiska, så jag tog nästan direkt gitarren och började sjunga istället för att läsa, säger Maja Heurling till Kulturnyheterna.

En av alla de ensamma kvinnor som korsade Atlanten för att komma till USA var Signe Aurell. Hon växte upp i Skåne, men valde som 24-åring att ensam emigrera till Amerika. Under sina sju år i USA arbetade Signe som sömmerska och tvätterska, hon engagerade sig även fackligt. Men Signe skrev också flera artiklar och dikter som publicerades i svenskspråkiga tidningar i USA.

Det är 100 år nu sedan Signe Aurell på egen hand gav ut sin diktsamling, Irrbloss, i Minnesota. Ett 20-tal dikter som nu blir till musik. Sångerskan Maja Heurling fick diktsamlingen skickad till sig av Marcus Cederström, en svenskamerikan som forskat om Signe Aurell. Maja Heurling kände direkt en musikalitet i dikterna.

– Det var så fantastiskt att läsa dem. De är otroligt rytmiska, så jag tog nästan direkt gitarren och började sjunga dem istället för att läsa, säger Maja Heurling.

En bortglömd diktskatt

Maja Heurling, som tidigare tolkat författaren Moa Martinsons texter, upplevde Signes dikter mer som sånger än texter att läsa. Ungefär ett år efter att Maja suttit med bearbetningen av dikterna kontaktade hon Ola Sandström, som tidigare tonsatt Stig Dagerman och Tomas Tranströmer.

– Jag skickade samlingen till Ola, och han blev också sådär trollbunden av Signes dikter. Sen dess har vi grottat ner oss i tonsättningen av dem, säger Maja.

– När jag fick samlingen i händerna blev jag väldigt gripen. Det var som att få en bortglömd diktskatt, lite overkligt, säger Ola Sandström

I Signes dikter kände Ola en ärlighet på ett sätt han inte upplevt innan. Jämfört med de poeter han tidigare tonsatt kunde han se en ung text som inte innehöll några nödrim. En text som sprudlar av musikalitet och energi från en ung människa.

– Jag kände hur hon talade till mig. Dikterna innehåller hemlängtan men också en längtan om social rättvisa och berättelser om emigranters situation. Signe var på många sätt samtida, säger Ola.

Tidlösa dikter

Maja Heurling och Ola Sandström kommer att påbörja inspelningen av dikterna i juni i år. Skivan förväntas vara klar i mitten av oktober och den kommer innehålla runt 12 låtar samt en biografi om vem Signe Aurell var.

– Jag hoppas vi kan förmedla det tidlösa i Signes dikter, det finns så tydliga paralleller till idag, om flykt och kampen om rättvisa. Något som alltid pågått och kommer pågå, säger Maja Heurling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.