Black Box-teatern i Oslo spelade i november pjäsen Ways of Seeing, som orsakat en politisk skandal. Foto: Leif Gabrielsen/Black Box teater

Bråk med teatergrupp ledde till politisk skandal i Norge

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har en stor politisk skandal blossat upp. Justitieministern Tor Mikkel Waras sambo är misstänkt för att ha satt eld på parets bil, efter en sårig konflikt med en teatergrupp.

– Man fick nypa sig i armen. Det var svårt att tro att det var sant. Ett hårt slag mot Erna Solbergs regering, säger NRK-reportern Tormod Strand.

Black Box-teatern i Oslo spelade i november pjäsen Ways of Seeing, som bland annat tog upp främlingsfientlighet i Europa. Teatergruppen ska ha velat kartlägga rasismen i Norge, och visade i föreställningen upp bilder på politikers bostäder, däribland justitieministern Tor Mikkel Waras hus.

Waras sambo polisanmälde pjäsen för intrång och kränkning av privatlivet och menade att teatern genom detta kunde medverka till hot mot ministern.

Klotter och hotbrev

Kort därefter utsattes ministerparets hem för flera attacker – ett felstavat hotbrev, en brinnande soptunna och klotter i form av ett hakkors, men polisens utredningar kammade noll. Norska säkerhetspolisen PST ville sätta upp övervakningskameror runt huset för att höja säkerheten, men stoppades av sambon, som tyckte att det var för integritetskränkande.

Men det verkar ändå ha funnits minst en kamera, för enligt norska medier är det bland annat genom sådan övervakning som PST ska ha inhämtat bevis för att det var sambon som tände eld på familjens bil. Bilbranden skedde för en dryg vecka sedan och i torsdags greps Waras sambo.

Nu har ministern tagit time-out.

”Exceptionell historia”

– Det är en exceptionell händelseutveckling utan motsvarighet i norsk historia, att sambon till en justiteminister misstänks för ett sånt här brott. PST som utrett händelserna är också underställda justiteministern, och de har varit inne i hans hus. Så det är en spektakulär historia på alla sätt, säger Tormod Strand, reporter på NRK, som bevakat händelserna.

Teatergruppen hade redan innan bilbranden hävdat att skadegörelsen och hoten var fabricerade för att sätta dit ensemblen. Gruppen, som har flera medlemmar som är invandrare, har också själva utsatts för hat och rasism under vintern. Ett problem med debatten i Norge är att den kretsat kring en föreställning som inte många har sett.

– Det som ligger till grund för debatten är en teaterföreställning som bara gick några få gånger i höstas och som ytterst få har sett, säger Tormod Strand.

Tor Mikkel Waras sambo nekar till brott. Politiska experter i Norge tror att det blir svårt för justitieministern att komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.